Hvornår lærer politikere at vise rettidig omhu?
Regeringen havde ikke afsat nok penge til at drive og udvikle Den Danske Ordbog og Den Store Danske Encyklopedi i 2022. Indtil et mediepres tvang dem til det.

Det digre digitale opslagsværk Lex.dk er reddet på målstregen. Der var ikke afsat en krone på finansloven til at udvikle det. Kun sølle 5 mio. kr. er tilbage af de 23 mio. kr., der blev afsat så tidligt som i 2019.
Det kan man ikke vedligeholde og udvikle et leksikon til moderne standard for.
Lex.dk samler forskning og står blandt andet bag opslagsværker som Den Danske Ordbog, Dansk Biografisk Leksikon, Gyldendals Teaterleksikon og Den Store Danske Encyklopædi. Opslagsværker skal opdateres og udvides med ny viden, så de over 1 mio. danskere, der hver måned går ind på portalen – heraf mange studerende – kan få korrekte og helt up to date oplysninger til opgaver og specialer. Også nye studerende med baggrund i andre lande og kulturer.
Der bliver læst 3 millioner artikler om måneden på Lex.dk. Hvordan kan politikere over hovedet tøve med at give ordentlig støtte til et projekt, der i den grad understøtter dansk sprog og kultur?
Det skorter ellers ikke på frygtretorik i udlændingedebatten. Landets udlændingeminister og udlændingeordfører og politikere fra især højrefløjen holder flygtninge og indvandrere fra såkaldt ikke-vestlige lande fra livet af frygt for at den danske kultur lider skade. Hvorfor de så ikke med det samme i god tid sikrer danske kulturværdier som Lex.dk er en gåde.
Uden Lex.dk er Danmark det eneste skandinaviske land, der ikke har et nationalt digitalt opslagsværk med troværdig, fagligt redigeret og faktatjekket indhold på deres eget sprog.
Men nu er opslagsværket reddet. Ifølge Ritzau har Socialdemokratiet lovet at afsætte midler til portalen, og Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale, SF og Enhedslisten bakker op.
Det var heldigt. Så vi ikke er overlagt til uoverskuelige Googlesøgninger og uvederhæftige kilder i vores søgen efter viden om alt fra stavemåder til sociale forandringer i vores samfund.
Det er ikke første gang, politikerne på Christiansborg er fodslæbende i beslutningsprocesserne. Også Grundtvig-forskningen blev holdt på pinebænken, indtil der efter stort mediepres endelig blev meddelt støtte.
Og lige nu står vi og mangler sygeplejersker, sosu-assistenter og -hjælpere til sundheds- og plejesektoren, mens vi afviser dygtige og veluddannede flygtninge og migranter ved grænsen og holder unge med anden etnisk baggrund end dansk for nar ved nægte dem statsborgerskab for altid, selv om de opfylder alle betingelser. Bare fordi de har en betinget dom fra en vild ungdom.
Hvornår bliver vores folkevalgte politikere proaktive og viser rettidig omhu i inklusion af nye borgere i samfundet og bevarelsen af de værdier, de ellers er hurtige til at besynge, når de med omvendt fortegn bruges til at afvise medmennesker fra andre kulturer?