top of page

Hykleri: Danske våbendele udrydder civile i Gaza

Det er helt vildt at tænke på, at de ødelæggelser og drab i Gaza, vi er vidne til på tv, aviser og sociale medier, også foretages med danske våbendele og udstyr.


Foto: Unsplash


Jeg troede ikke mine egne øjne da jeg læste, at 15 danske forsvarsvirksomheder leverer våbendele til brug ved Israels krig mod Gazas civilbefolkning.

Det er hykleri i ufattelige dimensioner.

Mens Danmark fodslæbende stemmer for en våbenhvile i FN, og vores udenrigsminister nøjes med at løfte en forsigtig pegefinger mod Israel efter Den Internationale Straffedomstols kendelse om muligt folkedrab, ser danske myndigheder gennem fingre med, at danske virksomheder som MyDefence og Terma leverer avanceret våbenudstyr, der lige nu bliver brugt til at bombe civile boligkvarter, sygehuse, flygtningelejre og endda FN’s nødhjælpscentre i Gaza.


Stik imod menneskerettighederne, krigens love og al menneskelig værdighed. Selv om udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har iværksat en ”meget restriktiv” linje i forhold til dansk våbeneksport, får det ingen kon sekvenser for eksport af danske våbendele, der bruges i F35-fly fra USA til at bombe civile i Gaza.  

MyDefence i leverer avanceret overvågningsudstyr til opdagelse og tilintetgørelse af droner - lige til at sætte på IDF-soldaternes uniformer. Terma leverer avanceret udstyr til at udløse missiler fra 16 F35-fly, som lige nu bomber som spredehagl over civile i Gaza.


Og det er ikke småskader disse bomber udløser. Over 34.000 civile er dræbt af israelske styrker i den syv måneder lange krig mod de demokratisk valgte myndigheder i Gaza: Hamas. Heraf er over 15.000 børn.  Og så er alle de lig, der ligger begravet i murbrokker, ikke talt med. Desuden er der tusindvis af sårede og lemlæstede.

Det er helt vildt at tænke på, at de ødelæggelser og drab i Gaza, vi er vidne til på tv, aviser og sociale medier, også foretages med danske våbendele og udstyr. Tak til de undersøgende journalister på Danwatch og Dagbladet information for at afsløre dette helt utilstedelige hykleri. Og tak til verdens største menneskerettighedsorganisation Amnesty International for at samle underskrifter mod dette eklatante overgreb på ganske almindelige mennesker som du og jeg. 


Hvorfor regeringen ikke sætter en stopper for denne dødsindustri og drabseksport er en gåde. Er der fordi Israel er Vestens allierede? Er det fordi vi er bange for USA, som støtter Israel? Eller bunder det i dårlig samvittighed på grund af Holocaust. Så Israel i ly af dette svigt kan udøve et nyt Holocaust, mens vi vender det blinde øje til?

Det er ufatteligt, at denne eksport ikke er stoppet for længst. Måske er det pengepungen, der taler. Skat fra virksomheder og medarbejdere skæpper jo godt i den danske statskasse.

Vi kan i hvert fald se Vesten reagere prompte, når handelsskibe forhindres adgang via Det Røde Hav og Suezkanalen. Det ville jo være forfærdeligt, hvis vores luksusvarer skulle koste et par kroner mere, fordi skibene er nødt til at sejle nedenom Afrika for at komme frem til Europa. Imens tøver vi med at forsvare forsvarsløse civile palæstinenserne i Gaza mod angreb fra en besættelsesmagt. Tvært imod hjælper vi den israelske angrebshær med vores våbenteknologi.

Sikke et hykleri!

 

Artiklen har været bragt i Avisen Danmark og er opdateret 1. maj 2024.

Comments


bottom of page