top of page

Indien topper listen over lande med de alvorligste krænkelser af religionsfriheden i civilsamfundet

Indien indtager den øverste plads på den amerikanske tænketank Pew Research Centers seneste liste over lande, hvor der foregår de værste krænkelser af religionsfriheden som følge af fjendtligheder i civilsamfundet. Listen er baseret på oplysninger om forholdene ved udgangen af 2016, og Indien topper listen foran Syrien, Irak, Nigeria og Egypten. I disse og fire andre lande ligger krænkelserne på et ”meget højt” niveau. Året forinden lå Indien på listens fjerdeplads.

Pew Research Center udarbejder også lister over niveauet af krænkelser af religionsfriheden fra statens side. Her er Indien placeret i en gruppe af lande, hvor krænkelserne ligger på et ”højt” niveau.

Der bor omkring 1,3 milliarder mennesker i Indien. Knap 80 % af befolkningen er hinduer. Muslimer er den største gruppe blandt landets religiøse mindretal. De udgør over 14 % af befolkningen. Godt 2 % er kristne, og mindre end 2 % er sikher.

Hinduistiske nationalister bag angreb på muslimer

Nationalistiske hindugrupper har siden slutningen af 1900-tallet i stigende omfang gjort sig gældende i Indien. Og det har ført til, at forholdet nogle steder er blevet mere spændt mellem hinduer og muslimer. I 1992 rev militante hinduer en moské ned i byen Ayodhya. Spændingerne påvirkede også den politiske udvikling. Ved valget i 1996 blev det hindunationalistiske parti Bharatiya Janata Party (BJP) det største i Indien, og Indien fik en BJP-ledet koalitionsregering.

I delstaten Gujarat opstod der i 2002 voldsomme optøjer mellem hinduer og muslimer. Det skete efter, at der blev sat ild til en togvogn med hinduaktivister. Mindst 800 muslimer blev efterfølgende dræbt ved hævnaktioner.

Ved parlamentsvalget i 2004 tabte BJP-koalitionen regeringsmagten til Kongrespartiet, der med Manmohan Singh som premierminister var ved magten frem til valget i 2014. Her led Kongrespartiet et stort nederlag til Bharatiya Janata Party. BJP’s leder, Narendra Modi, blev ny premierminister. Han har tidligere været førsteminister i delstaten Gujarat, og han beskyldes for ikke at have gjort nok for at dæmme op for volden i delstaten i 2002. Inden Narendra Modi gik ind i politik, arbejdede han i en periode på fuld tid i den hindu-nationalistiske organisation Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), der er en politisk organisation, som kræver, at Indien kun skal være for hinduer, og at alle indbyggere skal blive hinduer, hvis de vil bo i Indien.

Efter at BJP kom til magten i 2014 har hinduistiske nationalister i stigende omfang krænket de religiøse mindretals rettigheder. Både muslimer, kristne og andre religiøse mindretal har været udsat for angreb.

Nyhedsbureauet Associated Press (AP) oplyste i juni 2017, at mindst 12 muslimske drenge og mænd blevet dræbt af voldelige hindugrupper, siden BJP kom til magten i 2014. Og hindugrupper, der kæmper for at ”beskytte køer”, har i 2017 i mindst 38 tilfælde angrebet muslimer og lavkaste hinduer, oplyste menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch samme år til dagbladet The Guardian. Mindst 10 personer er blevet dræbt ved disse angreb.

Et af angrebene fandt sted i slutningen af juni 2017. Her blev en muslimsk mand, Alimuddin Ansari, angrebet af en gruppe hinduer, fordi han transporterede oksekød i sin bil. Mændene hev ham ud af bilen, slog ham og satte ild til bilen. På videooptagelser kan man ifølge The Guardian se, at mændene slår Alimuddin Ansari med kødstykker, mens bilen brænder i nærheden. Alimuddin Ansari døde som følge af det voldelige overfald. 11 af gerningsmændene blev i marts 2018 dømt fængsel på livstid for mord og kriminel sammensværgelse. Mændene er del af en nationalistisk hindubevægelse, der bruger vold i deres kamp for at ”beskytte køer”.

De menes, ifølge The Guardian, at være de første, der er blevet dømt for at udøve vold i ”koens navn”. Avisen oplyser, at en af dem er distriktsmedarbejder i det regerende BJP-parti.

De militante hinduers angreb bliver mødt med fordømmelse af både religiøse mindretal og hinduer. I slutningen af juni 2017 demonstrerede tusindvis af indere i flere byer for at tage afstand fra de nationalistiske hindugruppers voldelige angreb over for muslimer og fattige dalitter. Demonstrationerne blev holdt uden mottoet ”Not in my name”, og de blev holdt i anledning af drabet på en muslimsk teenager nogle dage forinden. Her blev fire muslimer, ifølge Associated Press (AP), angrebet af en gruppe på omkring 20 mænd i et tog i udkanten af New Delhi. Ved angrebet blev en teenager dræbt, og to andre blev alvorligt såret.

Overgreb mod kristne

Der har også været talrige angreb på kristne. I 2017 registrerede Religious Liberty Commission of the Evangelical Fellowship of India (EFI-RLC) mindst 351 tilfælde af vold og angreb mod kristne og kirker i Indien – sammenlignet med 300 tilfælde i 2016 og 177 i 2015. Organisationen betegnede 2017 som et af de mest traumatiske år for det kristne samfund, og den opfordrede regeringen til at gribe ind for at genskabe samfundets tillid til regeringen. Et stigende antal angreb på kirker fandt sted på søndage og særlige helligdage som palmesøndag, langfredag, påske og jul. I nogle tilfælde angreb hinduistiske nationalister også religiøse samlinger i private hjem.

Ifølge det katolske nyhedsbureau Asia News, registrerede organisationen Persecution Relief 736 angreb på kristne i 2017 sammenlignet med 348 angreb i 2016. Ifølge organisationen er hinduistiske angreb på kristne fordoblet som følge af en ny tendens til at skildre kristne som personer, der handler imod staten, landets religiøse tolerance og den nationale moral.

I oktober 2017 udtalte lederen af den nationalistiske hinduorganisation Vishwa Hindu Parishad (VHP), at kristne missionærer skulle forlade landet, og at organisationen vil indlede en ”Forlad Indien”-kampagne. VHP-lederen tilføjede, at organisationen ikke vil tillade, at en eneste kristen missionær bliver tilbage i landet.

Læs mere

Thousands gather in India to protest attacks on muslims, The Associated Press, 28-06-2017

bottom of page