top of page

Indvandrerpræst: Luk evigheden ind i hverdagen

Opdateret: 8. jul. 2021

Niels Nymann Eriksens bog om tålmodighed inviterer på en krævende rejse i tålmodighedens univers.


Niels Nymann Eriksen er præst i Apostelkirken på Vesterbro.


Boganmeldelse af Abhay Thomas George, ansat i EU-Kommissionen, Bruxelles


Forfatter og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen har skrevet en livsklog bog om tålmodighed. Det må siges at være et relevant emne i en tid med en pandemi, der har skabt den største krise i verden siden Anden Verdenskrig. Nye mutationer af coronavirusset og nedlukninger i samfundet tester kontinuerligt vores tålmodighed, mens vacciner så småt begynder at give os håb om en normalisering af hverdagen engang ude i fremtiden.

Set fra en lejlighed i Bruxelles, hvor denne anmelder befinder sig, vækker bogens titel umiddelbart genklang. Også her er den personlige kapital af tålmodighed udfordret, så der var rigeligt med motivation til at give sig i kast med nærværende anmelderprojekt.

Uventede stier

I sin bog tager Niels Nymann Eriksen os med ind i tålmodighedens univers ad uventede stier. Med udgangspunkt i Søren Kierkegaards taler om tålmodighed giver han læseren et perspektiv på Kierkegaards fortolkning af fordele og ulemper ved at realisere tålmodighed - både over for os selv og over for vores medmennesker. Talerne er skrevet i 1840erne, men de taler overbevisende ind i det moderne travle liv.

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke en selvhjælpsbog. Forfatteren skelner i indledningen mellem selvhjælps- og opbyggelseslitteratur for ikke at give læseren falske forhåbninger. Her er ikke nogen facitliste til et mere tålmodigt og rummeligt liv, hvor attraktivt det end måtte være. Dette er en opbyggelsesbog, der har til formål at føre læseren et andet sted hen.


Utålmodighedens stemme

Til gengæld giver bogen værdifuld indsigt i forskellige former for tålmodighed, som vi kender fra vores egen hverdag. Efter endt læsning sidder man tilbage med en større bevidsthed om, hvordan vi mennesker opfatter livssituationer i nuet. Man genkender utålmodighedens stemme i egne ører, når handlinger rationaliseres. Og hvad er nu lige forskellen på en udfordret tolerancetærskel og en tålmodighedsprøve? Her har forfatteren kloge bud.

Ud over Kierkegaard referer Niels Nymann Eriksen også til taler, digte og citater fra andre store forfattere og filosoffer, der perspektiverer forfatterens egne refleksioner, historier og hverdagserfaringer som indvandrerpræst på Vesterbro, hvor mangfoldige menneskeskæbner mødes. Der er tale om velvalgte kilder, der giver stof til eftertanke, uanset hvor i livet man befinder sig.


En krævende rejse

Bogen indledes med Franz Kafka’s betragtninger om menneskets to hovedsynder: Utålmodighed og ugidelighed. Kafka udtrykker det på denne måde: ”På grund af utålmodigheden er de blevet fordrevet fra paradiset; på grund af ugideligheden vender de ikke tilbage.”

Med disse ord tager Niels Nymann Eriksen os med på en ganske krævende rejse, hvor han udforsker menneskets utålmodighed siden livets begyndelse.

Bogen afsluttes med forfatterens egen velformulerede bøn om et tålmodigt sind, så vi som mennesker kan give slip på de udfordringer, vi selv har frembragt, og kende tålmodighedens grænser. En bøn om at turde lukke evigheden ind i hverdagen.

Holdepunkter i dagligdagen

Som læser kan man nogle gange savne flere konkrete eksempler, der kan være med til at eksemplificere forfatterens forståelse af tålmodighed – i os selv og i vores interaktion med omverdenen. Men det kan selvfølgelig også være forfatterens tålmodighedsprøve over for læseren, indtil næste bind udkommer!

Tålmodighed er en velskreven, relevant og informerende bog, der kommer godt omkring sit emne. Den er vel ikke letlæst. Men udbyttet er anstrengelsen værd. Bogen kan anbefales bredt til alle, der ønsker en kur mod utålmodighed, og som ønsker, at værdier som forandringsparathed, mod, nysgerrighed og ja, tålmodighed, skal være holdepunkter i dagligdagen - også efter at vi alle er blevet vaccineret, og pandemien er passeret forbi os.


Artiklen er tidligere bragt i avisen Nyt på Tværs og bringes her med tilladelse.


Niels Nymann Eriksen: Tålmodighed Illustreret af den azerbaijanske kunstner Nargiz Galib Andersen Akademisk Forlag 2020 168 sider 250 kr.

Comments


bottom of page