top of page

Integrationspris til flygtning fra Eritrea

Josef Keleta modtog Tværkulturelt Centers integrationspris for en mangeårig indsats for at hjælpe unge eritreanere med at finde fodfæste i det danske samfund.Den 67-årige præst og dansk-eritreaner Josef Keleta har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2024. Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere sognepræst Inge With Johannesen på Tværkulturelt Centers konference i København i marts.

Josef Keleta kom til Danmark i 1987 som flygtning efter at have kæmpet i uafhængighedskrigen mod Etiopien i 13 år. Han modtog prisen for en mangeårig indsats for at hjælpe unge eritreanere i Danmark med at finde fodfæste i det danske samfund og genfinde deres kristne tro i et nyt land. Efter en længere årrække som buschauffør i Aarhus Sporveje er han i dag fuldtidspræst i migrantmenigheden Bethel Church Denmark, der holder gudstjenester på tigrinya i Aarhus og flere andre byer. Selv er han i moden alder ved at afslutte en Bacheloruddannelse i teologi fra Bethel Bible College i London.

Ved prisoverrækkelsen fortalte Inge With Johannesen glimt fra Josef Keletas livs- og trosrejse fra opvæksten i Eritrea som ortodoks præstesøn over ungdomsårene som soldat i uafhængighedskrigen i en sovjetdomineret oprørsgruppe, hvor han mistede sin tro og blev ateist, til flugten til Danmark i 1987 og de mange erhvervsaktive år, inden han i 2019 gik på efterløn.

Som pensionist bruger han nu sin tid på at give unge eritreanere større viden om kristendommen og hjælpe dem ind i kristne trosfællesskaber, hvor de kan støtte hinanden.

”Du har en lang livs- og trosrejse bag dig, som har givet dig sår på sjælen og mange både smertelige og brugbare erfaringer. Din barnetro er blevet til et voksent menneskes levende tro, og i dag er du et forbillede for unge flygtninge fra Eritrea, der kommer til dig med deres problemer, for du har den sjældne egenskab, at du kan lytte tålmodigt til alle mennesker - også dem, der har en anden vinkel på livet,” sluttede Inge With Johannesen.

Josef Keleta er gift med pædagog Sara Ghebre og bor i Trige ved Aarhus. Parret har fire vokse børn og fem børnebørn.


Comentarios


bottom of page