top of page

Isam B: Vi har brug for at mødes

Opdateret: 12. apr. 2021

Tidligere forsanger i Outlandish udfordrer os til at banke på hos naboen. Et indbrud hos familien brød isen mellem naboer i opgangen, hvor han voksede op.


Isam B i hjemmet på Nørrebro, Nur-bro på arabisk, som betyder "lysets bro". Foto: Svend Løbner


Tro i hverdagen. Lys fra oven. Fællesskab på tværs.

Det var faste temaer i Isam B’s radioudsendelser på Radio4. Det er ikke tilfældigt. Isam B med efternavnet Bachiri er selv troende muslim, søger selv åndelig erkendelse og kæmper for, at forskellige mennesker mødes – også på tværs af etnicitet, kultur og religion.

Vi besøger den tidligere forsanger i succesbandet Outlandish for at forstå baggrunden for hans radioprogram Tro på det, som gik i æteren hver lørdag eftermiddag. Hvorfor er han så forhippet på at skabe fællesskaber, både menneskelige og åndelige?


Vi lever i hver sin verden

– Det ligger mig meget på hjerte, fordi jeg oplever, at vi lever i hver sin verden som kristne og muslimer, siger han og fortæller om dengang, han medvirkede ved en mindehøjtid for ofrene for terrorangrebet i Frankrig foran den franske ambassade.

En journalist kom hen og spurgte: ”Hvor er alle muslimerne?” Der var stort set kun etniske danskere mødt op. ”Jeg ved det ikke,” svarede Isam B, ”men jeg er her.”

Senere deltog han i endnu en mindehøjtid, denne gang for ofrene efter massakren i Christchurch, New Zealand.

– Der så jeg stort set kun brune mennesker. Kun enkelte hvide danskere deltog. Og jeg tænkte: Vi har brug for at mødes, fortæller han.


Indbrud blev tøbrud mellem naboer

Helt konkret opfordrer Isam B til at gå ind og banke på hos naboen. Så konkret begynder fællesskabet. For det oplevede han selv som ung gymnasieelev i Brøndby Strand:

– Da vi flyttede ind, var der ikke rigtig nogen, der bankede på og introducerede sig. Men første gang vi var ude af lejligheden, var der indbrud. Da vi kom hjem, var alle lys tændt.

– Dagen efter gik mine forældre ind og bankede på hos begge naboer. Naboen på venstre side var etnisk dansker, og han kunne lide biler, ligesom min far, der var kørelærer. Så det blev starten på et venskab.

– Vi havde aldrig haft etniske danskere hjemme hos os, men på grund af indbruddet kom der altså etniske danskere til kaffe. Jeg husker stadig en dag, de sad og drak kaffe, da jeg kom hjem fra gymnasiet. Jeg troede, jeg var gået forkert!


Religion kan inspirere

Isam B’s program handler om fællesskab, troens fællesskab. Her interviewer han både troende og ikke-troende. Indtil nu har han både haft en rabbiner, en imam, en præst, en buddhistmunk og sågar en agnostiker med i programmet. Men omdrejningspunktet er tro – for som han siger: Ateisten tror jo også på noget. Men hvad kan religion, når det kommer til fællesskab?

Kan den forene os?

– Ja, religion kan inspirere. Vi har jo alle profeterne til fælles. De kan inspirere os til at leve sammen.

Men religion har ry for at splitte?

– Det er en overfladisk vurdering. Når folk af forskellig religiøs observans støder sammen, skyldes det typisk penge, magt eller territorier. Det har ikke noget med religion at gøre.

Du lægger også vægt på hverdagstro…

– Ja, jeg er et meget praktisk menneske og forholder mig ikke særlig akademisk til tro. Jeg er interesseret i, hvordan troen påvirker vores hverdag og vores liv med hinanden som familier, naboer og lokalsamfund. Troens fællesskab skal altid have rod i lokalsamfundet.

Hvad gør troen for mennesker?

– Der er en mening med galskaben, og der er en orden. Også når det ser helt sort ud. Vi taler med Gud, når vi står op, inden vi skal på arbejde. Vi fodrer vores sjæl. Troen og sjælen er to sider af samme sag. Du kan se det i dine børn og dine naboer. Vi taler faktisk med Gud, når vi taler med vores naboer. Og vi taler med Gud, når vi taler med vores børn.


Vi leder alle efter lys

Hver udsendelse slutter med en bøn, hvor Isam B typisk beder om, at lyset må fylde og lede os mennesker. Og det er der en speciel grund til. Oplevelsen fra Brøndby Strand sidder fast i ham. Da tyve brød ind i familiens lejlighed blev også isen brudt mellem naboerne. ”Midt i mørket kommer lyset,” som han siger.

Du taler meget om lys, hvorfor det?

– Det er fordi, det er det, vi alle sammen leder efter. Vi leder efter lys. Derfor er det også hele intentionen med dette program. Jeg prøver at finde ud af: ”Hvad finder folk lys i?” For troen er der, hvor lyset er. Alle holder et eller andet helligt.

Hvad er lyset et billede på?

I sidste ende er det sandhed, som fører tilbage til Skaberen. Der, hvor vi alle sammen skal tilbage. Vi har alle sammen en bestemt tid her på Jorden, og mens vi er her, skal vi faktisk samle på lys, fodre vores sjæl, vores krop og finde balance. Det gør vi ved at være så profetiske, som vi kan. Der ligger en visdom i de historier, vi har fra profeterne. Det er ikke eventyr.


Visdommen løber på tværs

Isam B nævner et eksempel:

– Undersøg: ”Hvorfor fastede Jesus? Hvorfor fastede alle profeterne? Hvordan spiste profeterne?” Mange af vores sygdomme kommer af den måde, vi spiser på, og hvor meget vi spiser. Vi er slet ikke gearede til at spise så meget kød! Morgen, middag og aften. Og vi ser det ovenikøbet som en luksus. Det er ikke luksus. Din krop skriger. Det er lys.

– Jeg tror ikke på, profeterne levede i en anden atmosfære, end vi gør i dag. Vi er mennesker. De er også mennesker. De er ikke engle. Ellers havde Gud sendt os engle, men Gud sendte os mennesker med de bedste karakterer ind i den samme sfære af materialisme, tribalisme, racisme, ekstremisme, you name it. Alt dette eksisterede også dengang. Værsgo’ at navigere i det!

– Statistikkerne har aldrig været mere skræmmende for vores unges mentale sundhed. Hvad siger Moses om det? Hvad siger Jesus om det? Hvad siger Muhammed om det? For det er på tværs. Det gælder os alle sammen, slutter han.


Programmet "Tro på det" er overtaget af Anja Steensig. Men Isam B's programmer kan stadig høres og hentes som Podcast her.

bottom of page