top of page

Islamisk lærd tager afstand fra undertrykkelse af kvinder

Af Svend Løbner

En undersøgelse fra VIVE viste for nylig, at kvinder med anden etnisk baggrund end dansk har overordentligt svært ved at blive skilt og komme helt fri af deres mænd. Problemet gælder især kvinder med muslimsk baggrund, da deres mænd ofte vil holde fast i nikah, det muslimske ægteskab, selv om ægteskabet reelt er opløst ved dansk lov.

– I nogle miljøer har man den opfattelse, at kun manden kan opløse en nikah. Det kan han ofte gøre ret nemt. Men nægter han, kan kvinden til gengæld være bundet til en måske voldelig mand, som hun bare ønsker at komme væk fra, fortæller seniorforsker ved VIVE, Anika Liversage.

– Nogle af kvinderne fra undersøgelsen har forsøgt at udholde et voldeligt ægteskab i årevis, blandt andet fordi de er bange for ikke at kunne blive i landet, hvis de bliver skilt, tilføjer hun.

”Vanvittigt og uislamisk”

Nu tager en muslimsk lærd offentligt afstand fra enhver form for vold, pres eller nedværdigelse af kvinder og kalder denne adfærd for ”vanvittig” og ”uislamisk”.

– Hvor siger islam noget om, at det er forkert for en kvinde at kræve skilsmisse, når manden er en voldelig taber, der krænker hende, ydmyger hende, mishandler hende og i det hele taget behandler hende som en slave? skriver Imran Bin Munir Husayn i en længere udredning på Facebook.

Husayn leder IslamAkademiet hvis formål er ”at fremme en autentisk og tidssvarende forståelse af islam i en dansk kontekst ved at tilbyde online kurser og uddannelser inden for islamiske studier samt udgive faglitteratur om islam.”

”Tåbelige æresbegreber”

Husayn sætter trumf på, når han irettesætter muslimske mænd:

– Folk er så bekymrede over deres tåbelige æresbegreber – men hvilken ære er der i at slå sin hustru, datter eller søster? Eller i at bruge vold, chikane og andre typer undertrykkelse for at fastholde en kvinde i et ægteskab, som hun ikke ønsker at være en del af? Sikken ekstrem arrogant uvidenhed!

– Man kan ikke som et fornuftigt individ bosætte sig i Danmark, og så kræve, at folk skal efterleve kulturelle traditioner fra fjerne lande, fortsætter han.

En opsang til danske imamer

Imran Bin Munir Husayn giver et vink med en vognstang til landets imamer:

– Imamer i Danmark bør tale om andet end vigtigheden af bønnen, fasten, almissen og alle de grundlæggende tilbedelseshandlinger, som de har snakket om og gennemgået millardvis af gange, og rette fokus på de alvorlige sociale udfordringer og problemer, som vi står over for, og forklare folk, at islam ikke kun handler om at bede og faste, men at islam i allerhøjeste grad også handler om at behandle andre mennesker med respekt, værdighed og anerkendelse.

Han fortsætter:

– Vi har behov for at sætte et langt større fokus på islamisk etik og medmenneskelige relationer – vi skal væk fra forestillingen om at religion bare handler om de fem søjler, og undgå svin og alkohol, og så ellers bare gå rundt og opføre os som små tyranner, der spreder uretfærdighed og undertrykkelse.

Læs hele Facebook-indlægget her:

Comments


bottom of page