top of page

Julehjælp på vej til tusindvis af fattige familier i Østeuropa

Opdateret: 13. dec. 2021

Mission Uden Grænser uddeler 42.000 julepakker i seks østeuropæiske lande. 9.000 går til nødlidende familier i et af Europas fattigste lande: Rumænien.


Børnene jubler, når de modtager en pakke med mad, sæbe og legetøj.

Foto: Mission Uden Grænser.


Vi ser dem ikke. Hører ikke meget til dem. Møder dem kun når de søger arbejde hos os. Østeuropæerne.

Der er en mental Berlinmur imellem os. Et usynligt jerntæppe, et levn fra den kolde krig.

Men ikke for Mission Uden Grænser. Organisationen krydser både mentale og fysiske barrierer med akut nødhjælp til seks lande i det tidligere Østeuropa.


Når ud til de allerfattigste

Lige nu er 9.000 julepakker med fødevarer, sæbe og hygiejneartikler klar til uddeling i Rumænien, så fattige romaer kan klare sig gennem julen. I alt 42.000 julepakker deles ud i seks af Europas fattigste lande: Albanien, Bosnien/Hercegovina, Bulgarien, Moldova, Rumænien og Ukraine.

Pengene kommer fra Danmark, Norge og andre af Mission Uden Grænsers donorlande.

- Vi søger at nå ud de allerfattigste med hjælp. Folk, der lever i armod og nu også er ramt af Coronakrisen. Uden job, uden indtægt, uden mulighed for at forsørge deres børn og familier, forklarer Stig Hagen, der leder Mission Uden Grænser i Danmark.

Og her er Rumænien særlig udsat. Ifølge Verdensbanken lever 24 procent af den rumænske befolkning under fattigdomsgrænsen (2018). Det indebærer at op mod 5 millioner mennesker, herunder børn, lever under så kummerlige forhold, at det er svært at kapere.


Børn beviser, at hjælpen nytter

Ifølge det europæiske fattigdomsindeks EAPN er Rumænien et af de lande i Europa, der har flest fattige i forhold til indbyggertallet. Mange mennesker har hverken adgang til uddannelse, sundhedspleje og andre tjenester.

Det er børn som Fabian, der voksede op på et børnehjem, fordi familien ikke havde råd til at forsørge ham. Og Maria, der flyttede hjemmefra som 12-årig og boede i et skur, sammenlappet af planker og byggeaffald.

Men støtte fra Mission Uden Grænser har Fabian i dag færdiggjort en kandidatuddannelse og arbejder nu for uddannelsesministeriet. Og Maria har fået et bedre sted at bo med drivhus og husdyr, så hun har noget at leve af.


Julegaver tænder lys og håb

Lige nu søsætter Mission Uden Grænser en storstilet julekampagne herhjemme. Her kan interesserede give en pakke med julemad, julegodter og små gaver til en familie for 175 kroner. Målet er at uddele i alt 42.000 julepakker med støtte fra glade givere i Mission Uden Grænsers donorlande.

- Vi er klar over, at en julepakke ikke løser de store strukturelle problemer, som samfundet kæmper med. Men vi håber, at hjælpen kan tænde et lys af håb og vise familierne, at der er mennesker i verden – også i Danmark – der kerer sig om dem, siger Stig Hagen.

Alt arbejde udføres gennem lokale kirker og af lokale medarbejdere.

Comments


bottom of page