top of page

Kira fortsætter lærergerningen som pensionist

”Der er en million år mellem os, men vi har det så dejligt sammen,” fortæller 76-årige Kira Sand, der hjælper udenlandsk sprogstuderende med at lære dansk.Kira Sand fra Farum er pensioneret folkeskolelærer, men faget er ikke lagt på hylden – tværtimod. Hun mødes nemlig med en 42 år yngre sprogstuderende, der har startet et liv her i Danmark. Kontakten har de fået gennem Elderlearn, en socialøkonomisk virksomhed, der matcher ældre danskere med udenlandske sprogstuderende. Lige nu er over 700 sprogstuderende på venteliste for at tale med ældre danskere.

Alder ingen hindring Det er vigtigt at tale med danskere – ikke kun at lære dansk i bøger og på nettet. Ældre taler godt og tydeligt – og så har de en masse viden om dansk kultur. 76-årige Kira mødes med Simona på 34 år fra Litauen. Simona havde egentlig ikke planer om at blive i Danmark, efter at hun havde færdiggjort sit kandidatstudie på Københavns Universitet, men under sit studie og frivillige arbejde lærte hun, at den skandinaviske kultur var en hun genkendte og holdte af. Nu føler hun sig hjemme i Danmark, og har det sidste år mødtes ugentligt med Kira. – Der er jo en million år mellem os, men vi har det så dejligt sammen, fortæller Kira så man kan høre smilet gennem telefonen. Hun understreger, at det trods aldersforskellen er en gensidigt givende relation.

Udvider ordforrådet Sammen har de læst højt fra bøger, gået på cafe, besøgt adskillige museer og også facetimet da corona-pandemien satte en stopper for deres fysiske møder. – Jeg lærer meget af hende også. Hun er et meget spændende menneske. Hun tager på shelterture i weekenden, kender til spiritualitet og laver sine egne cremer. Så tager hun i ny og næ nogle prøver med til mig. Simona er også glad for at mødes med Kira. – Takket være Kira har jeg udvidet mit ordforråd og forbedret min udtale bare ved at føre samtaler om de ting vi begge er interesserede i som for eksempel vores kæledyr. Jeg nyder vores ture udenfor eller bare at tage en kop kaffe og snakke om alt. Det er en fornøjelse at kende en så interessant og varm person som Kira.

Dansk udtale og historie Elderlearn startede i 2017 for at hjælpe udlændinge med at lære dansk gennem samtale med pensionerede danskere, der har både tid og lyst til at hjælpe et andet menneske. Udover at hjælpe sprogstuderende med at øve dansk udtale, ordforråd og kende til dansk historie får de også selv noget ud af relationen: – Forleden var jeg hjemme hos hende og få græskarsuppe – det har jeg aldrig prøvet før – og jeg er nødt til at spørge hende, hvad jeg gjorde forkert, for da jeg selv prøvede at lave den smagte det slet ikke lige så godt! fortæller Kira.

Comments


bottom of page