top of page

Kirker giver mad til ukrainske familier på flugt fra bomberegn

Opdateret: 13. apr. 2022

Ukrainske familier når med nød og næppe at undfly russiske bombardementer. Nu frygter de for deres børns fremtid, fortæller de i et direkte interview fra den ukrainske by Bolgrad, hvor lokale kirker hver uge giver mad og husly til 1.260 udsatte med hjælp fra Danmark.


Preben Westh fra Pinsekirken Korsør uddeler mad til ukrainere i 2016. Kirken har engageret sig i nødhjælp til Ukraine gennem 15 år.

SPONSORERET: Tre flygtninge kommer ind i kirken, mens jeg interviewer Svitlana Berbats, der leder organisationen Charity Fund GIFT i Bolgrad, Ukraine. Hun er kontaktperson for IAS’ danske samarbejdspartnere Pinsekirken Korsør, organisationen ApiAid i Aarhus og danske Mosaik-kirker.

Først kommer to flygtninge fra området omkring den ukrainske hovedstad Kiev:

- De fik øje på Baptistkirkens bygning og gik ind for at søge hjælp til deres familier. Den ene, Pavel, er kommet alene til Bolgrad med sit etårige barn; den anden, Luka, er sammen med sin kone og parrets to piger på hhv. 6 og 9 år, fortæller Svitlana.

Jeg får lov til at interviewe dem med Svitlana som tolk:

- Pavel kunne fra sin lejlighed i en forstad til Kiev se russiske soldater og kampvogne ved lyskrydset nedenfor. Sirenerne hylede med bombevarsler. Luka fortæller, at banegården i hans hjemby Fastova er bombet; det samme er den nærliggende flyveplads, tolker Svitlana.

Nåede at flygte inden bomber

- De er nu begge meget bange for deres børns fremtid, fortæller Svitlana, og endnu en flygtning kommer ind.

- Timothy er flygtet med sin kone og to børn fra bomber og skudepisoder i Kharkiv, fortæller Svitlana. - Ukrainske soldater advarede dem: ”Hvis I ikke flygter nu, vil I blive ramt af russiske bomber. Så saml jeres ejendele, og kom væk i en fart!”

- Senere fandt de ud af, at deres hus var blevet fuldstændig ødelagt af de russiske bomber. De har virkelig reddet deres og børnenes liv. De er kristne og beder til og tror på, at Gud vil stoppe denne krig, fortæller Svitlana Berbarts.


Svitlana og hendes team deler nødhjælp ud til ukrainske flygtninge.


Hjælp fra kirke til kirke

Charity Fund GIFT koordinerer hjælpearbejdet for fire kirker, som har delt byen mellem sig. Sammenlagt uddeles 1.260 måltider mad om dagen til de mest udsatte mennesker: Flygtninge, fordrevne, ældre, personer med handicap og familier i særlige vanskeligheder.

Det er også kirker herhjemme, der er gået sammen om at sende nødhjælp til ukrainske flygtninge og andre udsatte mennesker i Bolgrad. Pinsekirken Korsør, CityKirken i Aarhus og andre Mosaik-kirker samler ind gennem International Aid Services (IAS) for at de ukrainske flygtninge i Bolgrad først og fremmest kan få mad, men også tæpper, madrasser og husly i lokale kirker og skoler.

Byens indbyggertal på 10.000 er fordoblet på grund af de mange flygtninge. Der er stor fødevaremangel i området, også i Izmail og Odessa. De store supermarkeder blev hurtigt tømt for madvarer, og lastbiler med forsyninger har svært ved at komme frem. Befolkningen mangler mad, medicin og hygiejneartikler. Landmænd sælger dog madvarer på lokale markeder.

Flygtningene har brug for alt: mad, tøj, husly og medicin. Dernæst er de ældre en udsat gruppe. Der er ingen plejehjem, så de ældre bor ofte alene i egne huse. En tredje gruppe er også ekstra sårbare: Fattige familier, familier med mange børn og personer med handicap.

I skrivende stund Har IAS indsamlet omkring 700.000 kroner. Samtidig har organisationen netop modtaget 1,3 mio. kr. fra Danida til mad, medicin og anden basal nødhjælp til 100.000 udsatte mennesker i det sydvestlige Ukraine de næste fire måneder.

- Det er en glæde for mig at kunne bakke op om Pinsekirken Korsør og Aarhus Citykirke’s samarbejdspartner i Ukraine og den store indsats de gør sammen med mange kirker i landet, siger IAS’ direktør Torben Madsen.


Preben Westh fra Korsør i fuld gang med uddelingen.


Kan ikke lade være med at hjælpe

Pinsekirken Korsør har sendt nødhjælp til Ukraine gennem 15 år. Da krigen brød ud den 24. februar i år, kunne kirken derfor mangedoble nødhjælpsindsatsen gennem Charity Fund GIFT i Bolgrad.

- Før krigen bespiste vi 30-50 personer om dagen. Nu er vi oppe på over 1.000, fortæller kirkens præst og primus motor i hjælpearbejdet Preben Westh:

- Vi samarbejder med frivillige fra byens socialkontor, som bl.a. uddeler pakkerne til ældre. Med fødevarepakkerne kan de klare sig i op til 14 dage. Pakkerne indeholder ris, pasta og andre tørprodukter, der kan holde sig. Samtidig laver vi varm mad til flygtninge og socialt udsatte.

Hvorfor gør I det?

- Vi kan simpelthen ikke lade være, når man ser, hvor stor nøden er og samtidig oplever deres gæstfrihed. De giver alt!


Overvældende respons

- Vi har fået en relation til dem og føler kærlighed til dem. Og hjælpearbejdet er vokset i takt med, at vi fået flere ressourcer. Når man kommer derned, bliver man omfavnet, ja hædret. Så når man kommer hjem igen, tænker man: Vi bliver vi nødt til at samle endnu flere penge ind!

Initiativet bliver bakket op af IAS, som har søsat en landsindsamling blandt alle danske Mosaik-kirker. I skrivende stund er 500.000 kroner samlet ind.

- Det er eksploderet fra den ene dag til den anden. Vi arbejder nu i døgndrift for at sende pengene derned og sikre, at de gør gavn for flest mulige mennesker, siger Preben Westh.


ApiAid i Aarhus uddeler babytøj til børn på hospital.


”Vi gør det for Jesus”

Også ApiAid i Aarhus er i fuld gang med at samle ind til flygtningene i Bolgrad, Ukraine:

- Lørdagen før krigen startede om torsdagen nåede vi lige at sende en lastbil med 12 ton tøj, sko og skolemøbler af sted til Ukraine, fortæller Hans Peter Jensen, der formand for ApiAid, der i sin tid blev startet af Aarhus Pinsekirke, i dag CityKirken i Aarhus.

- Vi vil så gerne hjælpe. Og den taknemmelighed, vi møder, er helt overvældende. Og donationerne gør gavn, både tøj, sko, møbler og køkkengrej. Og så er det også dejligt at vide, at vi gør det for Jesus, som jo siger: ”Hvad I har gjort mod én af mine mindste, har I gjort imod mig”, tilføjer han.


Last gjorde gavn i Lviv

Lastbilen skulle frem til Svitlana Berbats hjælpearbejde i Bolgrad, men da lastbilen kom til Lviv, var Odessa allerede blevet bombet. Chaufføren turde derfor ikke køre videre.

- Vi besluttede i bestyrelsen, at vi i hvert fald ikke ville have lasten tilbage, så Svitlana undersøgte om der var en organisation i Lviv, som kunne bruge hjælpen – og det var der. Så de 90 kubikmeter tøj, sko og skolemøbler kom til at gøre gavn i Lviv i stedet for.


13.000 kroner på en uge

Men Ukraine er ikke gået i glemmebogen – tvært imod. ApiAids genbrugsbutik Smukt & Brugt giver et overskud, som sammen med den øvrige hjælp fra danske Mosaik-kirker gennem IAS sendes ned og veksles om til mad og fødevarepakker.

- Blot sidste uge fik vi er overskud på 13.000 kroner, fortæller genbrugsleder Gunhild Kåsastul.

Og pengene falder på et tørt sted nede i det sydvestlige hjørne af Ukraine:

- Vi retter en stor tak til alle jer, der har et stort hjerte for at hjælpe os, så vi kan hjælpe mennesker i Bolgrad, som befinder sig i en meget vanskelig situation. Vi hjælper flygtninge, ældre, personer med handicap og familier, som har store problemer, fortæller Svetlana Petrovna Zhecheva, der leder socialkontoret i Bolgrad.


Svitlana sammen med kirkens præst.


”Vi arbejder hånd i hånd”

Svitlana Berbat fra Charity Fund GIFTS stemmer i:

- Tak til vores kære brødre og søstre i Danmark. Vi arbejder hånd i hånd og gør Guds arbejde sammen. Vi kan mærke jeres kærlighed, jeres bønner og jeres hjælp. Mange af vores medborgere får nu omsorg på grund af jer, siger hun og tilføjer:

- Vi er sammen om det her med stor kraft og styrke, og vi vil bringe fred og Guds kærlighed til dette folk. Det kan godt være, I er langt væk, men I står vore hjerter nær. Tak for jeres forbøn og støtte.


Artiklen er skrevet i samarbejde med International Aid Services.

Comments


bottom of page