top of page

Kommunalvalg: Stem nej til børns fattigdom!

Fordobling af fattige danske børn på 20 år. Lave ydelser sender regningen videre til kommunerne. Kirkens Korshær kræver børnefattigdom i top af valgdebat.


Modelfoto: Wix


Kirkens Korshærs nye chef, Jeanette Bauer, mener at det kommende kommunalvalg bør handle om at gøre op med børnefattigdommen i Danmark. Det haster, mener hun.

- I Kirkens Korshær møder vi dagligt børnefamilier, der kæmper for at få mad nok. Få tøj der passer. Nødvendig medicin. De lave fattigdomsydelser sender regningen direkte videre til kommunerne, der som myndighed har ansvar for børn og unges trivsel. Derfor bør kommunalvalget handle om, hvordan kommunerne kan afhjælpe konsekvenserne af børnefattigdom, siger chef for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer, i en pressemeddelelse.

Der er stor forskel på, hvor mange børn, der vokser op i fattigdom i den enkelte kommune. Tal viser, at der er områder som Sønderjylland og Vest- og Sydsjælland samt på Københavns Vestegn, hvor relativt mange børn vokser op i fattigdom. I Brøndby kommune er det helt op til et ud af ti børn, der vokser op i fattigdom. Hvor det samlede antal af fattige børn på landsplan er faldet de seneste par år, er andelen af fattige børn steget i 16 af landets kommuner fra 2017-2019.


Afskaf børnefattigdom én gang for alle

Regeringen nedsatte i december 2019 en Ydelseskommission. Kort sagt anbefaler Ydelseskommissionen at fjerne kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. Ydelseskommissionen vil bekæmpe børnefattigdom med børne- og fritidstillæg, der uden tvivl vil gavne nogle børnefamilier. Det vil dog efterlade en stor gruppe børn, som fortsat vil vokse op i fattigdom. Af den samlede gruppe af fattige børn vil Ydelseskommissionens anbefalinger løfte 4-6000 børn ud af fattigdom og dermed efterlade størstedelen uden hjælp.

- Det er langt fra godt nok! Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger for et halvt år siden, og vi er over halvvejs i regeringsperioden, så hvad venter regeringen på? Det haster med et opgør med børnefattigdom i Danmark, lyder det fra Jeanette Bauer i pressemeddelelsen.


En fordobling på 20 år

Antallet af børn, der lever i fattigdom i Danmark, er næsten fordoblet på 20 år. I 2001 levede godt 30.000 børn i fattige familier. Ifølge de nyeste, tilgængelige tal fra Danmarks Statistik er der 59.700 fattige børn i Danmark. Det svarer til, at ud af den samlede mængde af fattige mennesker i Danmark på 248.000, er knap hver fjerde fattige et barn.

- Det er ikke til at forstå, at vi i vores land – et af verdens allerrigeste – har forældre, der skipper måltider for at sikre, at der er nok mad på bordet. Som mangler børnetøj, der passer til årstiden. Og som ikke har råd til at skaffe nødvendig medicin. Og det er ikke til at forstå, at de kendsgerninger ikke for længst har ført til politisk handling, mener Jeanette Bauer.


Hvor bliver fattigdomsgrænsen af?

I Danmark er der ikke længere en officiel og regeringsgodkendt definition på, hvad det vil sige at være fattig. Den nuværende regering har dog forpligtet sig til at ”bekæmpe børnefattigdom”.

- Uden en fattigdomsgrænse kan vi ikke for alvor stille regeringen til ansvar. En fattigdomsgrænse skal understøtte en politik mod fattigdom. Den skal lægges, så børnene kan være med i fællesskabet og udvikle sig fagligt og socialt på linje med andre børn, siger chefen for Kirkens Korshær og tilføjer, at fattigdomsgrænsen gør det muligt at følge udviklingen af fattigdom i Danmark og handle på den.

Kirkens Korshær står bag et nyt analysenotat, der tager temperaturen på fattigdommen i Danmark. I notatet kan du læse mere om omfanget af fattigdom i Danmark.


Læs analysenotatet, Fattigdom i Danmark 2017-2021 her.

Comments


bottom of page