top of page

Konference analyserer mediers ansvar for racisme

Strukturel racisme – har medierne et medansvar? Det er emnet for en konference på Christiansborg den 28. maj.


Mira Skadegaard er adjunkt ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet.


Retorikken om etniske og religiøse minoriteter er i de senere år blevet mere skrap og polariserende i de danske medier. Ofte associeres denne gruppe med negative værdier og stereotype forestillinger, som forstærker fordomme om racialiserede minoriteter.


Hvem bliver set og hørt om hvad?

På den baggrund arrangeres en konference på Christiansborg den 28. maj under temaet: Strukturel racisme – har medierne et medansvar?

På konferencen sættes fokus på mediernes ansvar i udbredelsen og reproduktionen af racisme og islamofobi i Danmark. Oplægsholderne vil også pege på løsninger. Blandt oplægsholderne er Aydin Soei, Hans Lassen og Mira Skadegaard.

Følgende spørgsmål vil blive behandlet:

- Hvem medierne giver taletid?

- Hvilke vinklinger vælger medierne?

- Hvem får mulighed for at blive set og på hvilke måder?

Konferencen foregår den 28. maj kl. 10.00-16.00 i Landstingssalen på Christiansborg.


Færre etniske minoriteter bliver brugt som kilder

Baggrund for konferencen er bl.a. en undersøgelse fra Ansvarlig Presse, der viser, at brugen af etniske minoriteter som kilder er gået tilbage fra 4 til 3,5 procent på 10 år – og det på trods af, at andelen af etniske minoritetsdanskere i befolkningen samtidig er steget fra 12 til 14 procent, mens uddannelsesniveauet ligeledes er steget.

Når det gælder etniske minoriteter med rødder i ikke-vestlige lande, er andelen faldet til 2,5 procent af kilderne i danske nyhedsmedier, mens gruppen udgør en tiendedel af befolkningen.

Konferencen er arrangeret af Psykologfagligt Netværk imod Diskrimination (PND), SOS Racisme, Center for Muslimers Rettigheder i Danmark (CEDA), ENAR Danmark, Alle Må Være i Danmark og Fælles Fagligt Forbund – 3F.


Comments


bottom of page