top of page

Kronprinsparret kastede glans over jubilæum

HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Mary fulgte interesseret med i historien om Brødremenighedens og Christiansfelds grundlæggelse for 250 år siden.


Foto: Svend Løbner


Smil, interesse og veloplagte vink. HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Mary fulgte levende med i Brødremenighedens historie og Christiansfelds tilblivelse, da menighed og by sammen kunne fejre 250 års-jubilæum den 13. august 2023.

Den 13. august 1727 blev den fornyede Brødrekirke officielt indstiftet i Herrnhut, Tyskland. Den 1. april 1773 blev de første byggesten lagt til Christiansfelds grundlæggelse.

- Der er imponerende, hvad man har gennemtænkt dengang, sagde kronprins Frederik, da han sammen med kronprinsesse Mary blev vist de karakteristiske bygninger i Christiansfeld.

- Det er en stor fornøjelse at være her, tilføjede kronprinsessen.


Håbet giver energi i virkeligheden

Jubilæumsfejringen begyndte med en festgudstjeneste, hvor kronprinsparret opmærksomt fulgte Brødremenighedens liturgi og lyttede til præst Jørgen Bøytlers prædiken.

- Visionen om et retfærdigt samfund er den bærende idé bag Christiansfeld, sagde Jørgen Bøytler med henvisning til en bibelsk vision: – Det nye Jerusalem er livets og håbets destination. Det imødeser vi med glæde og forventning. Måske er Christiansfeld et spejlbillede af den vision? Håbet giver i hvert fald energi til at forholde os til virkeligheden og være en åben, lys og indbydende menighed, hvor alle føler sig velkomne i fællesskabet.


Brødremenigheden giver byen ånd

Efter gudstjenesten talte Koldings borgmester Knud Erik Langhoff (K):

- Christiansfeld er en unik by, hvor æstetik og arkitektur smelter og bygget af materialer, der kan holde i flere hundrede år og blive genbrugt gang på gang. Brødremenigheden giver byen dets ånd. Den er grundlagt med tro på, at alle er vigtige, alle har en plads, alle kan bidrage, og alle har ansvar for hinanden og byen. Byen blev grundlagt på ligestilling, som jo er meget fremme i dag. Der skulle ikke gøres forskel.

Efter festgudstjenesten blev kronprinsparret vist rundt, først på kirkepladsen, i Søstrehuset, på Museet, på vandretur gennem de lige gader frem til gravpladsen Gudsageren, hvorefter de sluttede med frokost på Brødremenighedens Hotel.

Comments


bottom of page