top of page

Kurdere opfordrer regeringen til at bekæmpe Tyrkiets brutalitet

Opdateret: 14. dec. 2020

Kurdiske foreninger demonstrerede foran Christiansborg og opfordrede den danske regering til at træde i karakter og bekæmpe Erdogans ”undertrykkelse og drab på civile”.


De kurdiske foreninger i Danmark, Feykurd, har demonstreret foran Folketinget for at få politikerne til at tale højt imod den undertrykkelse af kurderne, der finder sted i Tyrkiet.

Dagen før var 82 mennesker fra oppositionen i Tyrkiet blevet arresteret. De arresterede hører til Folkenes Demokratiske Parti, HDP og tæller bl.a. tidligere parlamentsmedlemmer og borgmestre, ligesom man også finder medlemmer af partiets hovedbestyrelse.


Nye kriser kalder på medierne

Coronakrisen og Erdogans dalende popularitet har gjort kurdernes situation endnu værre end tidligere. Derfor demonstrerede Feykurd i Danmark foran Folketinget.

”Vi opfordrer den danske regering til at træde i karakter over for Tyrkiet. Som en demokratisk retsstat og medlem af NATO og EU har Danmark ansvar for at bekæmpe undertrykkelse og drab på civile. Den danske regering kan ikke lukke øjnene for de brutaliteter, der foregår i Tyrkiet. Ligeledes opfordrer vi de danske medier til at gøre deres pligt og oplyse den danske offentlighed om den bekymrende antidemokratiske udvikling, der aktuelt foregår i Tyrkiet,” hedder det i dokumentet ved indkaldelsen til demonstrationen den 26. september.


Det kurdiske forhandlingsalternativ

Grundlæggeren af Kurdistans Arbejder Parti, PKK, Abdullah Öcalan sidder stadig i fængsel – nu på 21. år. Det er ham, der er symbolet på kurdisk modstand, og ham, der giver kurderne håb. Han sammenlignes med Nelson Mandela, og hans tilhængere tillægger ham den samme moralske styrke. I dag er han 71 år.

Abdullah Öcalan har fra sin fængselscelle skrevet flere bøger, hvori han udtrykker sine visioner for et samfund i fred mellem forskellige befolkningsgrupper.


En verdensomspændende kampagne for at løslade Öcalan

Öcalan har også været en inspirationskilde for den demokratiske og feministiske revolution i Rojava i Nordsyrien. Hans mange tilhængere ser ham som en realistisk mulighed for at skabe fred mellem tyrker og kurdere.

I et kampagneskrift for at løslade ham, ”Befri Öcalan” hedder det at mere end ti millioner mennesker på verdensplan har skrevet under på kravet om at få ham løsladt

Comments


bottom of page