top of page

Kvinder fik pris for protest mod overgreb

Menneskerettighedsprisen 2023 blev overrakt til initiativtagerne til spiralkampagnen, der protesterer mod, at danske myndigheder tvang spiraler op i grønlandske piger.


Naja Lyberth (th.) modtager menneskerettighedsprisen sammen med sin arbejdsgruppe.


Vartovs store sal dannede rammen om overrækkelsen af Menneskerettighedsprisen 2023 den 26. februar 2024.

Naja Lyberth modtog prisen sammen med Spiralsagens arbejdsgruppe: Hedvig Frederiksen, Arnaq Johansen, Marie Nielsen, Marie Petrussen, Karla Egede Bisgaard og Bolette Jensen.

De syv kvinder har de sidste mange år har kæmpet for at offentliggøre de overgreb som går under betegnelsen Spiralsagen. Den handler om at gymnasiepiger i Grønland blev tvunget til at få opsat spiral for at de danske myndigheder kunne kontrollere befolkningsvæksten. Overgrebene fandt sted i 60’erne og 70’erne i sidste århundrede, efter at Grønland ikke længere var en koloni, men havde fået status af et dansk amt. Det skete altså, inden Hjemmestyreordningen kom i stand i 1979.

 

Styrke og mod

Direktør i DIGNITY og formand for Rådet for Menneskerettigheder Rasmus Grue Christensen sagde dette i sin tale ved overrækkelse af prisen:

”Kære Naja Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe. Rådet for Menneskerettigheder i Danmark uddeler prisen for jeres styrke og mod til at sætte ord på de grove menneskerettighedskrænkelser, som den danske stat udsatte jer for i 1960’erne og 1970’erne.

Naja, i 2017 satte du dig foran din computer og skrev et opslag på Facebook, som var med til at bane vejen for et de vigtigste menneskeretlige opgør, vi har været vidne til i de seneste år.

I opslaget fortalte du, at en dansk læge på sygehuset i Maniitsoq, hvor du er født og opvokset, lagde en spiral op i din livmoder.

Du var 14 år den dag i 1976, hvor indgrebet fandt sted. Spiraloplægningen skete uden dit og dine forældres samtykke. Dagen før havde den danske distriktslæge besøgt jeres klasse, og her fik I piger hver især at vide, at I skulle hen til sygehuset og have oplagt en spiral. I fik ingen vejledning og ingen forklaring. I blev ikke spurgt. I gav ikke jeres samtykke.

Naja, den spiral, du fik lagt op, var beregnet til en kvinde, der havde født. Den var alt for stor til en 14-årig pige. Du blev efterladt med store fysiske og psykiske smerter og komplikationer, som har mærket dig for livet.”

 

Mærkbar stilhed

Den store Sal i Vartov var fuld til bristepunktet. Der var stille, så man ville have kunnet høre den berømte knappenål falde på gulvet. Ingen kunne være uberørt af denne historie, som falder tilbage på den danske stat. Har vi virkelig været borgere i et land, der behandler sine medmennesker på en så inhuman måde?

I sin takketale til Rådet for Menneskerettigheder, hvor tragedien var blevet helt tydelig, sagde Naja Lyberth bl.a.:

 ”Vi, i spiralgruppens arbejdsgruppe takker af hjertet for jeres anerkendelse af vores arbejde med at kaste lys over de menneskerettighedskrænkelser, vi og tusindvis af andre grønlandske kvinder er blevet udsat for.”

 

Anerkendelse af hver kvindes historie

”I min optik går anerkendelsen også til såvel alle de kvinder, der har fortalt om deres personlige historier offentligt, selvom de ikke alle er medlemmer af arbejdsgruppen eller i facebook-gruppen. Ligesom anerkendelsen også går til de øvrige medlemmer i den store Facebook-gruppe, som i dag tæller 243 medlemmer.”

”At modtage menneskerettighedsprisen føles som en kæmpe anerkendelse af vores kamp for menneskerettigheder for alle os, der var ofre for den danske stats spiralkampagne. (…) Vores alder, og det at vi organiserer os i en gruppe, gør os modige og handlekraftige. Det mod, vi finder sammen, giver os styrken til at holde regeringen ansvarlig for de menneskerettighedsbrud, som vi mener, at den danske stat har udsat os for.

 

Kan ikke vente på udredning

”Det er vigtigt for os, at vi handler nu, mens vi stadig har styrken og kræfterne, ”fortsatte Naja Lyberth.

Gruppen har fået et uklart løfte om at få sagen udredet og om en eventuel erstatning.

”Vi kan ikke vente på udredningen. Vi ved ikke, om udredningen kommer til at være til gavn for os. De ældste af ofrene for spiralkampagnen er over 80 år i dag. Der kan let gå mange år, inden vi kan afslutte spiralsagen.”

Naja Lyberths tale bevægede alle de tilstedeværende ved sin lavmælte inderlighed, da hun sluttede:

”Æret være vores mistede generationer.”


bottom of page