top of page

Ledere bør tage snakken om krænkende adfærd

Opdateret: 11. feb. 2022

Arbejdstilsynet har søsat en kampagne, der skal motivere ledere til at stoppe mobning og racisme på arbejdspladsen.


Screenshot fra kampagnevideoen.


Krænkende adfærd på baggrund af etnicitet er et arbejdsmiljøproblem, der kan have store konsekvenser både for den udsatte og for hele arbejdspladsen.

Derfor har Arbejdstilsynet nu søsat kampagnen ”Tag snakken om krænkende adfærd”, der giver helt konkrete værktøjer til ledere, så de kan tage de svære samtaler, stoppe den skadelige jargon og fremme en positiv stemning blandt medarbejderne på arbejdspladsen.


Lederen har ansvaret

”Arbejdsgivere har pligt til at forebygge og håndtere krænkende handlinger. Som leder skal man være med til at håndtere og forebygge problemet,” skriver Arbejdstilsynet på deres hjemmeside, der også definerer, hvad krænkende adfærd er:

”Krænkende adfærd på baggrund af etnicitet kan fx være mobning eller diskrimination på grund af hudfarve, kultur eller religion - og det kan opstå på alle arbejdspladser og i alle brancher. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på problemet bl.a. ved at være opmærksom på arbejdskulturen og omgangstonen på arbejdspladsen.


Jokes, hån og tavshed

Eksempler på krænkende adfærd kan være, at lave sjov med en kollegas udtale, cracke jokes om det land, som en kollega har en tilknytning til, at komme med nedladende bemærkninger om en kollegas kulturelle tradition og at ignorere eller blive mødt med tavshed eller ikke blive inviteret med til frokost.


Fem gode råd

Hvad kan lederen gøre ved det? Jo, tage en snak med medarbejderne - selvom emnet kan være svært at tale om. Arbejdstilsynet giver fem gode råd:


1. Signaler, at krænkende adfærd er uacceptabelt

2. Håndter krænkende adfærd på arbejdspladsen

3. Sørg for dialog om god adfærd og omgangstone

4. Skab rum til at sige fra

5. Tag henvendelser alvorligt


Læs mere på Arbejdstilsynets hjemmeside, hvor der også er en video om emnet.

bottom of page