top of page

Mænd tjener kassen, mens kvinder betaler prisen

Rige mænd tjener penge uden at arbejde – fattige kvinder arbejder uden at tjene penge. Så kontant lyder konklusionen på en rapport om ulighed i verden, som netop er offentliggjort af hjælpeorganisationen Oxfam IBIS.

Verdens 2.153 dollarmilliardærer har nu mere rigdom end 4,6 milliarder mennesker tilsammen. Det viser udviklingsorganisationen Oxfam IBIS’ årlige ulighedsrapport, som udkommer i dag.

Ni ud af ti dollarmilliardærer er mænd:

– I disse dage går rigmændene rundt og klapper hinanden på ryggen i Davos. For de kan trygt læne sig tilbage og iagttage deres formuer vokse eksponentielt over tid, uafhængigt af, om de selv bidrager med noget til samfundet. Samtidig kæmper alt for mange – især kvinder – i bunden af samfundspyramiden med at holde hjulene i gang for meget lav eller slet ingen betaling, siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS, i en pressemeddelelse.

Verdens rigeste ene procent ejer mere end dobbelt så meget som 6,9 milliarder mennesker, lyder rapporten. Samtidig er kvinders ulønnede omsorgsarbejde så omfangsrigt, at det, hvis de fik løn for det, ville de tjene mere end 10,8 tusind milliarder dollars om året.

De får bare ikke noget for det. Og de kvinder, der får løn, tjener som regel meget mindre end mænd gør.

– Det er konsekvent kvinderne, der har de dårligst betalte jobs. Samtidig er det dem, der står for størstedelen af det ulønnede omsorgsarbejde som rengøring og pasning af børn og syge, siger Kristian Weise.

Hver dag lægger verdens kvinder mere end 12 milliarder gratis arbejdstimer på ting som madlavning, børnepasning og sygepleje, lyder rapporten fra Oxfam IBIS.

Comments


bottom of page