top of page

Minoritetskvinder har svært ved at komme ud af dårlige ægteskaber

Nogle kvinder fra etniske minoriteter har svært ved at komme ud af dårlige ægteskaber. Det gælder især muslimske kvinder, som kan have svært ved at få opløst det muslimske ægteskab nikah.

Det viser en ny undersøgelse fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd)

Men der kan være flere grunde, fortæller seniorforsker Anika Liversage.

– Det kan skyldes, at kvinderne står svagt i det danske samfund. De kan for eksempel have begrænset viden om deres rettigheder, de kan mangle netværk, og de kan være bange for, om de kan klare livet som fraskilte. Deres familier og netværk kan også have forventninger om, at kvinder bliver i deres ægteskab, og de kan udsætte kvinderne for repressalier, hvis de bliver skilt. Og så kan risikoen for at måtte forlade Danmark i tilfælde af skilsmisse også afholde kvinder fra at forlade dårlige ægteskaber.

Undersøgelsen bygger på interview med i alt 85 personer: 37 kvinder med relevante erfaringer, hovedsagelig etniske minoritetskvinder med muslimsk baggrund, men også tamilske kvinder med hinduistisk eller katolsk baggrund og filippinske kvinder, som er skilt fra majoritetsdanske mænd.

Desuden bygger undersøgelsen på interviews med 27 fagfolk, der har erfaring med at hjælpe etniske minoritetskvinder i forhold til skilsmisse, samt 21 islamiske autoriteter, der i varierende omfang søger at hjælpe muslimske kvinder med at komme ud af uønskede nikah-forhold.

– At opløse en nikah er langt lettere for mænd end for kvinder, og i nogle miljøer er det kun manden, der anses for at være i stand til at opløse en nikah. Nægter manden det, kan nogle kvinder ende med i årevis at være skilt efter dansk ret, men stadig være fastholdt i en nikah. Det kan betyde, at kvinderne trods skilsmissen ikke har mulighed for at komme videre med deres liv, fortæller Anika Liversage.

Læs hele undersøgelsen her.

bottom of page