top of page

Muslimer fejrer Eid: Vær forberedt på længere ventetid på taxaen på tirsdag

Årets største muslimske højtid – Eid ul-Adha – indledes på tirsdag. Eid-festen varer tre dage, og dens betydning for muslimer kan sammenlignes med julens betydning for kristne. Mange muslimer holder derfor fri for at fejre Eid, især på festens første dag. Det gælder også mange muslimske taxachauffører, og derfor kan det tage længere tid at få fat på en taxa på tirsdag.

”Det er korrekt, at den store Eid begynder på tirsdag, og den plejer at vare op til tre dage, hvor den første dag er den, hvor de fleste fester og bliver hjemme. Så der kan godt forventes at være længere ventetid på ture, da nogen af vognen højst sandsynligt står stille,” siger Linda Keis, der er kundeserviceansvarlig i taxaselskabet 4×27 til Sameksistens.dk.

”Vi forsøger så vidt muligt at have alle vogne bemandet, men da det er selvstændige vognmænd, der ejer vognene, kan vi kun opfordre dem til at sørge for at være på gaden,” tilføjer Linda Keis.

Offerfesten

Eid-festen – Eid ul-Adha – holdes under den årlige pilgrimsfærd, hvor millioner af muslimer valfarter til Mekka.

Eid ul-Adha betyder Offerfesten, og den fejres ikke kun af pilgrimme i Mekka, men af muslimer verden over. I dagene inden Eid-festen køber de familier, der har råd til det, en vædder – eller flere familier går sammen om et større dyr, skriver forfatter Aminah Tønnsen, der har skrevet flere bøger om islam, i en artikel om islamiske højtider.

Hun skriver videre, at muslimer ved Offerfesten mindes, ”at Gud satte Abraham på prøve ved at påbyde ham at ofre sin førstefødte søn, Ismael. Gud standsede dog i sidste øjeblik Abrahams forehavende og sendte ham en vædder, som han ofrede i stedet”. Teksten findes i Koranen, i sura 37, vers 102-110. Bibelen indeholder en tilsvarende beretning i Første Mosebog (kapitel 22, vers 1-19), hvor Abraham bliver sat på prøve ved at skulle ofre sin (anden) søn Isak – og bliver standset af Gud og i stedet ofrer en vædder.

Offerfesten indledes med, at man samles til bøn i moskéen eller under åben himmel. I Danmark lejer muslimer nogle steder store sportshaller, hvor de samles til bøn og fest.

På hjemmesiden Islam fra A til Å har Aminah Tønnsen også skrevet en artikel om den islamiske pilgrimsfærd.

Lille og store Eid-fest

Der er to Eid-fester i islam. Den ene Eid ul-Adha – Offerfesten – der holdes i den kommende uge. Den kaldes også ”den store fest”, Den anden er Eid al-Fitr – Fastebrydningsfesten – som holdes ved afslutningen af ramadanen. Den kaldes også ”den lille fest”.

Fejringen følger den islamiske kalender, der er 10-11 dage kortere end den almindelige kalender. Derfor rykkes tidspunkterne for Eid-festerne hvert år 10-11 dage frem i forhold til fejringen det forrige år.

Læs mere

Højtider og mærkedage, Islam fra A til Å

Offerfesten, Islam fra A til Å

Den islamiske pilgrimsfærd, Islam fra A til Å

Søg i Koranen i ny dansk oversættelse, Forlaget Vandkunsten

Comments


bottom of page