top of page

Muslimer i USA efter mord på imam: Situationen ser ud til at blive meget værre for os

Lørdag eftermiddag den 13. august blev den 55-årige imam Maulama Alauddin Akonjee og hans 64-årige assistent, Thara Uddin, skudt, da de var på vej hjem fra en moské, hvor de havde bedt. De var begge iført muslimske klædedragter. Imamen, der var far til syv børn, emigrerede for flere år siden fra Bangladesh til USA, skriver Politiken.dk.

Ifølge The New York Times blev imamen og assistenten skudt af en mand, der nærmede sig dem bagfra. Avisen skriver også, at imamen havde over 1.000 US dollar på sig, og at pengene ikke blev stjålet.

Politiet har anholdt en formodet gerningsmand, men der er endnu ikke oplyst noget om vedkommendes eventuelle motiv. Alligevel har mordene øget utrygheden både i bydelen Queens og mere generelt blandt muslimer. Imam Khalid Latif, der er leder af Det Islamiske Center ved New York University, skriver i en kommentar på tv-stationen CNN’s hjemmeise, at de fleste mennesker, han har talt med, har to reaktioner: ”Det kunne have været en af os” og ”Tingene ser ud til at blive meget værre”.

Imam: Islamofobien er eskaleret på grund af Donald Trump

Selv om motivet til dobbeltdrabet ikke er slået fast endnu, betragter mange muslimer drabene for at være hadforbrydelser. De peger på, at der har været andre overgreb mod muslimer i den seneste tid, herunder en skarp anti-muslimsk retorik fra den republikanske præsidentkandidat Donald Trump.

”Islamofobien startede ikke med Donald Trump, men den er helt sikkert eskaleret takket være ham og andre republikanske kandidater, der har sået mistillid og afsky valgkampagnen i år. Set fra mange muslimers side har den tøjlesløse retorik, der er kommet fra alt for mange politikere i vores land og store dele af Europa, medført, at det synes helt berettiget at begå voldshandlinger mod muslimer, uden at det får konsekvenser,” skriver universitetsimam Khalid Latif i sin kommentar på CNN’s hjemmeside.

Rapporter om vold og overgreb mod muslimer

Khalid Latif skriver videre, at Georgetown University for nylig udsendte en rapport, som viser, at der er en sammenhæng mellem den stigende i islamofobi i USA og det forestående præsidentvalg.

”Alene i 2015 alene var der omkring 174 rapporterede hændelser af anti-muslimsk vold og hærværk, herunder 12 mord, 29 fysiske overgreb, 50 trusler mod personer eller institutioner, 54 tilfælde af hærværk, 8 brandstiftelser og 9 skyderier eller bombeangreb samt andre hændelser,” skriver Khalid Latif.

Tidligere i år offentliggjorde Council on American-Islamic Relations (CAIR) og Center for Race and Gender ved Berkeley Universitetet i Californien en rapport med samme tendens. Ifølge rapporten blev der i 2015 registreret 78 tilfælde af hærværk, trusler, chikane og andre anti-muslimske hændelser mod moskéer i USA. Det er næsten fire gange så mange som året før, hvor der blev registreret 20 af islamofobiske hændelser mod amerikanske moskéer. Rapporten pegede også på, at der er en sammenhæng mellem antallet af anti-muslimske hændelser og den politiske debat i den amerikanske valgkamp.

En procent af befolkningen er muslimer

Der lever omkring 3,3 millioner muslimer i USA, hvilket svarer til omkring en procent af landets befolkning. Til sammenligning er 1,8 % af de omkring 322 millioner amerikanere jøder. Det vurderer Pew Research Center i analyse, der belyser forskellige religiøse gruppers størrelse i USA. Hinduer udgør 0,7 % af befolkningen i USA.

Læs mere

When Islamophobia Turns Violent, A Georgetown University Research Project, 2016

bottom of page