top of page

Når mennesker dukker sig – send dem et smil

Af Svend Løbner

Når nynazister hærger jødiske kirkegårde og klistrer Davidsstjerner på jøders postkasser. Når 17,1 procent af danskerne er helt enige i den uhyrlige påstand, at muslimer bør sendes ud af Danmark. Når kvinder ikke kan gå i fred, fordi mænd ikke kan styre sig. Når ældre føler sig til overs, fordi de lige så stille lempes ud af arbejdsmarkedet. Når små børn gemmer sig i en krog i børnehaven, fordi der ikke er pædagoger nok til at tage sig af dem.

Der er udfordringer nok i vores fælles samfund, og jeg forstår godt, når mennesker dukker sig. Angst og depression kommer snigende.

Vent ikke på, at politikere og andre magthavere kommer med løsninger. Systemer er langsomme. Begynd med dig selv. Ræk ud til din nabo, din medpassager, din skolekammerat eller arbejdskollega: Få øjenkontakt. Send et smil. Begynd med small talk. Spørg, hvordan han eller hun har det. Giv en kop kaffe. Tilbyd din hjælp. Eller lyt koncentreret. Find fælles interesser. Gå i biografen eller til koncerter og foredrag.

En spritny undersøgelse fra Børns Vilkår afslører, at hvert fjerde barn og ung oplever en grad af ensomhed. Folkebevægelsen mod ensomhed oplyser, at omkring 350.000 voksne i Danmark ofte føler sig ensomme.

Derfor: Gør noget. Kig op fra din smartphone og vær nærværende. Sammenhængskraften i samfundet afhænger af os alle.

Indlægget er bragt i Avisen Danmark den 15. november 2019.

Comments


bottom of page