top of page

Netværk: Forstå religion og inddrag religiøse ledere i dansk udviklingssamarbejde

Opdateret: 8. apr. 2021

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen medvirker ved en online debat med trosbaserede organisationer.



Religion og religiøse aktører har gennem de seneste år fået større opmærksomhed og anerkendelse i udviklingssamarbejdet. Både gejstlige og lægledere har stor indflydelse i lande mod syd – på godt og ondt. Undersøgelser viser, at ”religion er meget vigtig” i 90 procent af befolkningen i Afrika syd for Sahel.


Religioner påvirker global værdikamp Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen medvirker ved en online debat med trosbaserede organisationer, som Netværk for Religion og Udvikling har arrangeret. Eventet finder sted tirsdag den 13. april 2021 kl. 14.30-15.30. Emnet er: Religion og religiøse aktører: Med- eller modspillere i den globale værdikamp? Og håbet er, at religion og religiøse aktører tages i betragtning i regeringens ny udviklingspolitiske strategi. Det er nemlig vigtigt at kende religionernes grundstrukturer og at samarbejde med religiøse aktører for at fremme menneskerettighederne og styrke demokratiet, mener netværkets koordinator Filip Buff Pedersen: – Ofte angriber lokale myndigheder de religiøse aktører for at sikre egen magt og position. Dette går især ud over religiøse minoriteter. Undertrykkelsen er første varslingssignal om større og mere omfattende diskrimination og undertrykkelse af demokrati og menneskerettigheder.

Religiøse ledere skal ”med på holdet” I andre sammenhænge udgør religiøse aktører den sidste bastion af organiseret civilsamfund, der kan bidrage til at vende en negativ udvikling og sikre større respekt for demokratiske principper og menneskerettigheder, pointerer han. De religiøse aktører kan både være gejstlige, ordinerede ledere og frivillige lægledere for ungdomsgrupper, kvindegrupper mv. Får man alle disse religiøse aktører ”med på holdet” i at skabe dialog, forsoning og varige strukturelle samfundsforandringer, kan udviklingssamarbejdet virkelig rykke. Religiøse ledere ofte en stor stemme, hvor civilsamfundet ellers er svagt eller undertrykt. Efter et indlæg af minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen vil en ny rapport om Religiøse aktører og ’civic space’ blive præsenteret, hvorefter videoindslag fra Myanmar og Zimbabwe vil blive afløst af indlæg fra Signe Ejerskov, sekretariatschef i Danish Muslim Aid, og Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Arrangementet slutter med spørgsmål, dialog og debat med deltagelse af udviklingsordførere. Netværk for Religion og Udvikling består af en række udviklingsorganisationer og er et netværk under Globalt Fokus.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.

bottom of page