top of page

Ngo’er appellerer til EU om akut hjælp til Afghanistan

En stærk appel er sendt til EU om at frigøre og målrette penge til akut nødhjælp til millioner af afghanere i dyb nød.”Et hurtigt stop af udenlandsk finansiering siden Talebans magtovertagelse truer nu med at få Afghanistans økonomi og offentlige ydelser til at kollapse. Millioner af menneskers liv og levebrød står på spil. En hård vinter nærmer sig, og hvis ikke den internationale udviklingshjælp bliver frigjort, og penge igen kan komme ind i landet, forventer vi sult, død, migrationsstrømme og mulig destabilisering. Situationens alvor kan ikke understreges nok!”


Samlet appel fra europæiske ngo’er

Så direkte lyder et brev til EU fra Mission Øst og en lang række europæiske udviklingsorganisationer, der alle er til stede i Afghanistan. Brevet blev sendt den 8.oktober 2021 til EU’s repræsentant for udenrigsforhold og sikkerhedspolitik, Josep Borell Fontelles, og EU-kommissær med ansvar for direktoratet for internationale partnerskaber, Jutta Urpilainen.

Blandt underskriverne er blandt andet Catholic Agency for Overseas Development, Christian Aid, Den norske og svenske Afghanistan-komité, Norsk Flygtningehjælp og en sammenslutning af 30 britiske og irske ngo’er. Alle sammen med i det europæiske ngo-netværk ENNA.


Stigende fejlernæring blandt børn og mødre

Deres appel er ikke til at tage fejl af:

”Det offentlige sundhedsvæsen er reelt lukket ned, fordi hjælpen bliver holdt tilbage. I dag er kun 15 procent af landets flere end 2.000 sundhedsfaciliteter i funktion og forhindrer dermed millioner af fattige afghanere retten til sundspleje. Akut fejlernæring stiger blandt børn og mødre.”

Underskriverne kvitterer for de opråb, der allerede er givet for humanitær bistand til Afghanistan. Men for at kunne opskalere deres arbejde, må de europæiske udviklingsorganisationer have adgang til et fungerende banksystem, lyder brevet, der 4 anbefalinger:


Frigør og målret midler til ngo’er i Afghanistan

Frigør penge til udvikling. Målret finansiering til modstandsdygtighed, levebrød, basale forsyninger og socioøkonomisk genopretning. Sikr at ngo’er og civilsamfundsaktører til stede i Afghanistan får adgang til midlerne. Og skab et fungerende banksystem, der tillader aktører at sende penge regelmæssigt, så programmer kan fortsætte og lønninger blive udbetalt.

”Vi repræsenterer en lang række europæiske ngo’er som har årtiers erfaring med en bred vifte af programmer i Afghanistan (…) og har også kunnet udføre vores arbejde i områder, der mest har været kontrolleret af Taleban,” lyder brevet, som er underskrevet af Andreas Stefansson, generalsekretær i den svenske Afghanistan-komité på vegne af de europæiske ngo’er.


Comments


bottom of page