top of page

Ny børnebog kritiserer religiøs ensretning

Opdateret: 15. jan. 2021

Mange børnebøger handler om jul, færre om påske, men næsten ingen om Eid eller andre religiøse højtider. Det vil børnebogsforfatter gøre op med.


Børnebogen Nour og Nora fejrer Eid lægger op til en samtale om, at forskellige højtider ofte har mange ting tilfælles: man skal have lidt lækkert at spise, pynte op, høre musik og efterleve familietraditioner.

Samtidig er bogen en kritik af at der nærmest ikke findes andres danske børnebøger om højtider, end om jul.

– Når man søger på biblioteket, er der 4479 om jul, men kun 14 om Eid, og ingen om det Iranske nytår Nowruz, eksempelvis.

Det fortæller børnebogens forfatter, kultursociolog Camilla Kaj Paulsen.


Bog er både spejl og vindue

Hun mener, ”det er vigtigt, at vi har børnebøger, der afspejler forskellige liv, kulturer og højtider – både for de børn, der skal spejle sig i dem, men også dem der bruger bøgerne som et vindue”.

Nour og Nora lærer om den muslimske Eid-fejring og andre højtider fra forskellige kulturer til duften af pebernødder, mamoul-kager og alt for meget) cayennepeber. Bogen slutter med, at pigerne laver deres egen højtid.

Skrevet med skoleelever

Nour og Nora fejrer Eid er udviklet i samarbejde med 2. årgang på Tingbjerg Skole.

Bogen er en opfølger til Nour og Nora første dag i børnehave, som ifølge lektørudtalelsen er “en nænsom og velfortalt historie om det gode møde mellem små børn på tværs af udseende og kultur”.

Natasha al-Hariri, debattør og direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK), siger om bogen: “Som mor til et brunt barn er sådan en bog bare meget vigtig.”


Erfaring med integration

Bogen er illustreret af Pauline Drasbæk og redigeret af Shëkufe Tadayoni Heiberg.

Camilla Kaj Paulsen er cand. soc. i Kultur- og Sprogmødestudier og har i en årrække arbejdet med integration på boligsociale helhedsplaner og som bisidder for uledsagede mindreårige flygtninge.

Comentarios


bottom of page