Ny bog afliver myter om demokratiets svagheder
Demokratiet er under pres, men denne ”mindst ringe styreform” er bedre end sit rygte, lyder det fra to professorer i ny bog.

Illustrationsfoto: Wix
Ruslands invasion af Ukraine minder os på brutal vis om, hvad forskellen på demokrati og diktatur er.
Ukraine var et demokrati før Ruslands invasion, fordi præsident Volodymyr Zelenskyj har vundet magten ved et frit valg og ville være gået af, hvis han skulle tabe et senere valg. Rusland er et diktatur, fordi præsident Vladimir Putin manipulerer landets valg i en sådan grad, at han ikke kan tabe.

Magtskifte bliver dramatiske i diktaturer
Sådan indleder Aarhus Universitetsforlag beskrivelsen af bogen Syv myter om demokrati, skrevet af Jørgen Møller og Svend Erik Skaaning.
I et demokrati står magthavere til ansvar for befolkningen og kan udskiftes af befolkningen på fredelig vis. I et diktatur som det russiske er et magtskifte ofte en dramatisk affære, og lederen står kun til ansvar for sig selv og sine rygklappere. Det øger risikoen for, at Putin og andre autokrater træffer skæbnesvangre beslutninger uden at kere sig om omkostningerne for alle andre, fortsætter omtalen.
I Syv myter om demokrati leverer de to professorer i statskundskab et omfattende forsvarsskrift for demokratiet.
Forhindrer små mænd som Putin
Demokrati løser ikke alle problemer, men det er på tide at afvise eller nuancere de sidste årtiers påstande om demokratiets ringe tilstand. Demokrati kan nemlig forhindre, at små mænd som Putin med alt for store egoer kan få lov til at gennemtrumfe deres vilje. Derfor er det også så vigtigt, at vi står fast på demokratiet, ikke taler det ned uden grund og hele tiden minder os selv og hinanden om dets mange fordele. Ikke mindst at en sand leder af folket skal turde sætte sit mandat på spil i frie valg, lyder omtalen, der også kritiserer USA:
Demokratisk krise i hele verden
Stormen på den amerikanske kongres den 6. januar 2021 kom som et chok for hele verden. Men de voldsomme begivenheder i Washington, D.C., er ifølge mange iagttagere blot en del af en verdensomspændende demokratisk krise. I Mali, Thailand, Tyrkiet og Venezuela er demokratiet allerede brudt sammen, og det vakler faretruende flere steder i Europa og i USA, verdens ældste repræsentative demokrati.
Afliver sejlivede myter
Demokratiet påstås ikke at kunne håndtere tidens alvorlige problemer, som fx klimakrisen. Men er vores mindst ringe styreform virkelig i så dårlig forfatning?
Syv myter om demokrati tager de væsentligste påstande om demokratiets væsen, udvikling og tilstand under kritisk behandling og viser, hvordan udbredte forestillinger helt eller delvist savner et solidt grundlag. Ved at aflive disse sejlivede myter om demokrati opnår vi et mere retvisende billede og bliver klogere på demokratiets natur, historie og evne til at håndtere politiske udfordringer.
Ikke mindst, når det kommer under angreb.