top of page

Ny bog skaber forståelse for indvandreres møde med sundhedsvæsenet

Morten Sodemann har skrevet en case-baseret lærebog om de blinde pletter i mødet med etniske minoritetspatienter i det danske sundhedsvæsen.


Det du ikke ved, får patienten ondt af er titlen på den 333 sider store og på alle måder vægtige bog, som Morten Sodemann har skrevet. Han er professor og projektleder af Invandrermedicinsk Klinik (IMK) ved Odense Universitetshospital. IMK blev etableret i 2008 ”som et tværfagligt ambulatorium under infektionsmedicinsk afdeling Q, Odense Universitetshospital. (…) Klinikkens formål er [..] at dokumentere, afbøde og forebygge de helbredsmæssige konsekvenser af ulige adgang til sundhed, der opstår som følge af sprogbarrierer, lav eller ingen skolegang, stereotypier, antagelser, fordomme, manglende etniske kompetencer blandt sundhedspersoner (…) der skabes i det normale sundhedsvæsen.”

Fortællinger om det menneskelige møde Bogens store værdi er de mange sager, der udfolder sig som fortællinger om patientens møde med lægen og med de livsomstændigheder, man løber ind i og kan synke til bunds i, når man kommer til Danmark som migrant, ofte som flygtning med uoverkommelige sorger i bagagen. Grundlaget for bogen er det faktum at mennesker er bygget ens. Morten Sodemann skriver: ”Mest består vi af vand, fedt, protein, og så bærer vi alle sammen på 39 billioner bakterier. Vi har 99% af vores DNA til fælles med hinanden, så der er meget lidt plads til variation. Man plejer at sige at generne ’lader pistolen’, men levevilkårene afgør om pistolen skal fyres af.” (…) ”Det vigtigste er ikke hvilken sygdom personen har, men hvilken person, der har sygdommen.”

Sjælen er i hjemlandet. Kroppen er i Danmark Bogen er skrevet, fordi forfatteren har erfaret sandheden i hvad en patient fra Vestafrika sagde til ham “Man skal forstå, hvordan det er ikke at blive forstået, for at kunne forstå det.” Derfor har Invandrermedicinsk Klinik haft det mål at klargøre hvad personalet ”skal forstå for at forstå det.”

Comments


bottom of page