top of page

Ny roman: Hvem fortjener vores empati?

Den 1. november udkommer Heidi Bobjerg med romanen Nordpå, som forsøger at rejse en medmenneskelig debat på baggrund af flygtningekrisen, der ramte Europa for nogle år siden.


Heidi Bobjerg har flere bøger bag sig. Senest gør hun flygtninges situation nærværende og vedkommende for læserne i romanen Nordpå. Pressefoto.

Flygtningepigen Mariam er en del af flygtningestrømmen, der i 2015 forlod Mellemøsten for at finde et bedre liv nordpå. Hun sidder i en gummibåd på vej til de græske øer sammen med sin far og storebror. Mens vandet siver ind i båden, tænker hun på det liv, hun har forladt, og den fremtid, som hun ikke længere kender. Samtidig i en baghave i Danmark møder vi journalisten Thomas. Han står i mørket og kigger ind ad vinduet i det liv, der kunne have været hans, hvis han ikke havde ødelagt det hele. I romanen Nordpå følger vi de to skæbner, der strejfer hinanden, og deres jagt på håb og empati i en verden, der ofte har nok i sit eget.


Inspireret af virkeligheden

Heidi Bobjerg er uddannet sproglig cand.mag. og har en efteruddannelse i Creative Writing fra Syddansk Universitet. Ideen til romanen opstod, da hun blev involveret i socialt arbejde blandt udsatte familier.

- Her gik det op for mig, at vi alle kan rammes af omstændigheder, der har potentialet til at true vores livsgrundlag, uanset om man er etnisk dansker, flygtning eller indvandrer. Samtidig er der stor forskel på, hvad det vil sige at miste alt. Når man i Danmark rammer bunden, bliver man stadig tilbudt tag over hovedet og penge på kontoen hver måned. Men en familie, som er på flugt fra krig, har ingenting. Ingen sikkerhed, ingen indkomst, ingen rettigheder, siger Heidi Bobjerg.


"Min næste er den, jeg kan hjælpe"

Hun mener, det er vigtigt at tage en medmenneskelig debat, selv om vi lever i en tid, hvor holdningerne let kan blive polariserede, når det kommer til udsatte, flygtninge og indvandrere.

- Vi har en tendens til at gøre menneskeskæbner til begreber, for så er det lettere at forholde sig til uden at blande følelser ind i det. Så taler vi om ældrebyrden og glemmer, at det er rigtige mennesker af kød og blod, det handler om. Det samme gælder flygtningekrisen. Selv om hele verden ikke kan komme til os og blive hjulpet, så har vi en medmenneskelig pligt til at behandle dem, der kommer til vores land, ordentligt. Jeg tror ikke, at min næste kun er den, der bor på adressen ved siden af mig. Min næste er den, jeg har mulighed for at hjælpe. Her kalder flygtningene lige så meget på min empati, som de udsatte, der er etniske danskere.


Romanen Nordpå udkommer på forlaget Kløvereng den 1. november, men bliver forinden præsenteret ved en bogreception i Café Nærværket i Kolding søndag den 31. oktober kl. 15.

bottom of page