top of page

Nyt mindesmærke indviet for franske ofre for holocaust

Den franske præsident advarede mod den ’krybende’ racisme og halvskjulte antisemitisme, der breder sig i Frankrig.


Modelfoto: Unsplash


Ved markeringen af 80-året for fransk prisgivelse af landets jøder, der blev overladt til nazistisk udryddelse, opfordrede præsident Emmanuel Macron til årvågenhed over for den voksende antisemitisme og racisme, der er ved at stikke sit grimme hoved frem igen i det franske samfund:


En pligt at erkende ansvar

- For otte årtier siden forrådte Vichy-Frankrig sine børn ved at udlevere tusindvis af dem til deres bødler. Det er Frankrigs pligt at erkende det, hvis landet skal være tro mod sig selv og på ingen måde give efter i vores nuværende kamp mod antisemitisme, sagde Emmanuel Macron, da han og fire af den franske regerings ministre tog af sted til Pithiviers, et nyt mindested for Holocaust i Loiretregionen, hvor hovedbyen er Orléans.

Her blev den 17. juli et museum åbnet i Pithiviers gamle banegård: 8.100 jøder blev sendt derfra til kz-lejrene Auschwitz-Birkenau. 4.400 var børn. Kun nogle få, under 100, kom tilbage.


Stillede politi til rådighed for nazister

Chefen for Holocaust mindesmærket, Eric de Rothschild, understregede:

”Det kan godt være at det generer nogen, men denne banegård vidner om den franske stats indgroede og umenneskelige antisemitisme, som stillede sit politi, sit gendarmeri og sine tog til tyskernes disposition.”


Henvisning til 1995

Emmanuel Macron gentog Jacques Chiracs ord fra 1995. Han havde som den første præsident taget Frankrigs fulde ansvar for razziaen, der samlede jøder i vintercykelbanen i Paris, le Vélodrome d’Hiver. Dér deltog nemlig ikke en eneste tysk soldat:

”Disse timer besudler vores historie uafvaskeligt for altid. Den dag handlede Frankrig utilgiveligt,” havde den gamle præsident erklæret og således givet udtryk for en holdning som igen siden er fulgt op af hans efterfølgere.


Andre tider, andre former – samme had

Omkring 30 år efter ”kan antisemitismen antage andre former, smykke sig med andre ord, andre karikaturer,” mente Emmanuel Macron.

- Men den hæslige antisemitisme er her, den snuser omkring, livligt fremturer den, den kommer stædigt tilbage, fortsatte han og mindede om både det terroristiske barbari, mordene, forbrydelserne, og hvordan de igen dukker op på sociale medier eller som gravskændinger.


Farlig historisk revisionisme

- Den blander sig og kommer frem i tv-debatter. Visse politiske kræfter bruger den, mens de lader som om de er velvillige. Den blomstrer også i en ny slags historisk revisionisme, en negationisme, insisterede han og hentydede således uden at nævne Eric Zemmour fra det yderste højre, der havde hævdet, at daværende statschef Marskal Pétain havde ’reddet’ franske jøder under Anden Verdenskrig.

- Hverken Pétain, Laval, Bousquet eller Darquier de Pellepoix, ingen af dem ville redde jøderne. Det er historieforfalskning at sige det modsatte, sagde præsidenten. - De folk, der hengiver sig til den slags løgne vil blot ødelægge republikken og nationens enhed, tordnede han.


Sådan et svigt må aldrig ske igen

- At se vores sandhed i øjnene er hverken at angre eller svække Frankrig, det er at erkende alt, hvad der er sket, for at vi ikke skal lade det ske igen, fastslog Macron til opmuntring.

Emmanuel Macron talte til en forsamling af personligheder fra det jødiske samfund og nyvalgte deputerede. Der var også to nye medlemmer af det ekstremt højreorienterede Rassemblement National (National Samling – red.). Et af medlemmerne, Thomas Ménagé, havde udtrykt at holocaust ikke skulle tages op, da forbrydelserne foregik i en tid, hvor der var tale om ’den franske stat’, ikke om ’den franske republik’.


Stat eller republik

Der pågår en diskussion i Frankrig, hvor revisionisterne mener at ’den franske stat’ under Vichy på grund af sit samarbejde med nazisterne ikke kan gøre den femte franske republik ansvarlig for sine ugerninger. Det er tilsyneladende en strid om ord. Men da der er tale om de samme mennesker, mener flertallet at det synspunkt er både nationalistisk og farligt. Republikken må vise sig sit ansvar voksent, se alt hvad der skete i øjnene, og sørge for, at ingen af forbrydelserne kommer til at ske igen. Derfor går de andre imod selve den mentalitet, der herskede under Anden Verdenskrig i Frankrig, kaldet Vichy Frankrig.


Museets aktuelle opgave

I en tid, hvor vidnerne til holocaust er ved at uddø, bliver Pithiviers museets opgave først og fremmest at modtage skolebørn og vise dem film og billeder af ofrene.

Comentarios


bottom of page