top of page

Ombudsmanden går ind i sag om syrisk asylægtepar, der er blevet adskilt

Folketingets Ombudsmand har indledt en undersøgelse af den afgørelse, som Udlændingestyrelsen har truffet i sagen om det syriske ægtepar Alnour Alwan og Rimaz Alkayal, skriver Politiken.dk. De to ægtefæller er blevet adskilt af de danske udlændingemyndigheder og flyttet til hver sit asylcenter. Ægteparret må ifølge udlændingemyndighederne ikke bo sammen, fordi Rimaz Alkayal, der er gravid i sjette måned, er under 18 år.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) bad i februar 2016 Udlændingestyrelsen om at ændre praksis i forhold til såkaldte barnebrude på danske asylcentre. Fremover må ingen mindreårige asylansøgere under 18 år bo sammen med en ægtefælle eller samlever. I de tilfælde, hvor der sker, skal parrene skilles ad – også i de tilfælde, hvor de har børn.

”Jeg er ikke barnebrud,” har den 17-årige Rimaz Alkayal tidligere forklaret til Politiken.dk, som fortalte parrets historie den 5. marts. Her afviste parret også, at der er tale om et tvangsægteskab.

De forklarede, at deres forhold er opstået via Facebook, at ægteskabet er indgået i Tyrkiet før flugten til Danmark, at det er frivilligt, kærlighedsbaseret og accepteret af begges familier.

En uge under jorden

Rimaz Alkayal og Alnour Alwan forlod – i et forsøg på at undgå adskillelse – den 3. marts Fredericia Asylcenter og levede under jorden en lille uges tid, indtil de onsdag den 9. marts efter en samtale med deres advokat, Amalie Starck, besluttede at vende tilbage til asylcentret. To dage senere, fredag den 11. marts, blev de to ægtefæller flyttet til hver sit asylcenter.

Ny praksis diskriminerer

Parrets advokat, Amalie Starch, har klaget til Folketingets Ombudsmand over udlændingemyndighedernes afgørelse. Hun mener, at adskillelsen af parret er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, som handler om familiens enhed. Desuden finder hun den nye praksis diskriminerende.

”Var det et dansk par, som var gift og havde fået tilladelse til at gifte sig, ville man aldrig skille dem ad. Parret får heller ikke mulighed for at søge om lov til ægteskabet, sådan som danske par ville få,” sagde Amalie Starch til Politiken.dk den 9. marts.

Ombudsmanden har bedt både Udlændingestyrelsen og Udlændingeministeriet om udtalelser i sagen, og de skal svare senest den 18. april, oplyser Politiken.dk.

Læs mere

Ombudsmand går ind i sag om adskilt asylpar, Politiken.dk, 03-04-2016

Comments


bottom of page