top of page

Oprørsklassiker tager de fattiges parti

Per Dichs klassiker ”Kapitalismen” fra 1966 har mere end 50 år på bagen. Alligevel er den lige så relevant i dag som nogensinde, og derfor er det også på høje tid, at den støves lidt af og får nyt liv.

Det mener folk-bandet Laursen, der med banjoen som ledestjerne nu kan nu præsentere sangen i en ny og nærmest dansevenlig version.

 
 

Per Dich var dansk folkesanger, guitarist, forfatter, journalist og endda politiker. Gennem sangen bidrog han til 1960’ernes ungdomsoprør. Hans mest kendte udgivelse er singlen Kapitalismen fra 1966 med sangen Sådan er kapitalismen. Den handler om en pige, der oplever overgreb fra en rigmand og derefter drives ud i prostitution og død.

På Wikipedia fortælles, at der i Per Dichs barndomshjem kom en del af datidens flygtninge. Det vakte hans politiske interesse: “Hjemme sang og spillede mine forældre for de flygtninge, vi havde boende, og det blev hurtigt lettere for mig at synge det, jeg ville have frem end at sige det,” sagde han til ungdomsbladet Vi unge i 1966.

Nu bliver sangen genopført i moderne udgave af bandet Laursen, af den nordjyske troubadour Andreas Laursen.

Musikvideoen til Laursens bluegrass-inspirerede udgave af Kapitalismen består af optagelser fra nogle af de mange koncerter, bandet gav i sommeren 2019. Laursen spiller ofte sangen som ekstranummer til deres koncerter.

– Vi har lavet en udgave, som svinger, og som ikke er alt for højtidelig. Teksten har Per Dich faktisk oversat fra en gammel britisk sang, som særligt komikeren Billy Bennett havde succes med. Så vi har faktisk at gøre med humor fra begyndelsen af, og det synes jeg, at Per Dich får videreformidlet rigtig fint.

コメント


bottom of page