top of page

Palæstinensiske kristne prøver at råbe europæiske kirker op

Som sand kirke må kristne indrømme og bekende den fejl, det er at støtte Israel og i stedet stå sammen med palæstinensiske folk og kræve øjeblikkelig våbenhvile i Gaza, skriver palæstinensisk kirkenetværk.


Udsigt over Ramallah, Vestbredden. Foto: Svend Løbner

 

Er vestlige kirker stadig i fællesskab med palæstinensiske kristne?

Det spørgsmål stiller netværket Global Kairos for Justice gennem foreningen Betlehems venner i et brev, der er sendt til de danske biskopper, Det Mellemkirkelige Råd, Danske Kirkers Råd, Dansk Missionsråd og Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.


”Palæstinensiske kristne og teologer rejser spørgsmålet om, hvorvidt vestlige kirker er stadig i fællesskab med dem. I en situation, hvor – efter Kassam-brigadernes (fra Hamas - red) voldelige brud på international lov – Israel begår potentielt folkedrab i Gaza og bestemt begår krigsforbrydelser i henhold til international lov, så er nogle kirker helt tavse,” skriver den palæstinensiske organisation i et åbent brev til danske kirker og kirkelige organisationer  


Global Kairos opstod som netværk efter en konference i Betlehem 2011 med deltagere fra kirker og institutioner fra mere end tyve lande.


Netværket forventer ikke, at der vil være flere kristne eller kirker i Gaza efter den aktuelle krig mellem Israel og Hamas. Dette rejser alvorlige kirkelige spørgsmål, skriver netværket, især nu, ”hvor palæstinenserne står med risiko for permanent tvangsudvisning fra Gaza, og retsstatens sammenbrud i Vestbredden og Østjerusalem.”


Netværket af kirker i 20 lande efterspørger nu et klart standpunkt fra europæiske kirker. Som sand kirke, må I give en sand bekendelse, skriver de.


”Med Israel i fare for begå folkedrab i Gaza, og slukke den kristne kirke der, må kirker, som står på Israels side og tier uden klart og offentligt at afvise Israels handlinger, spørge sig selv, om de er medskyldige som falske kirker.


”Krisen i Gaza er den seneste konsekvens af Israels mangeårige kolonialistiske bosætterprojekt, der søger at erstatte den oprindelige befolkning og etablere en apartheidstat. Derfor bør vestlige kirker og kirkeledere straks give tegn på solidaritet med vores palæstinensiske brødre og søstre.”


"Den umiddelbare udfordring er at opfordre til en våbenhvile og omgående forhindre og stoppe folkedrab. At opføre sig som sand kirke i denne situation er at anerkende 75 års uretfærdighed mod det palæstinensiske folk og omvende sig fra vores egne kristne fejl ved at støtte og tillade denne uretfærdighed at fortsætte og nu at eskalere på en måde, som aldrig er set før.”


Brevet slutter: ”Vi ønsker at erklære vores forpligtelse til at stå i solidaritet med det palæstinensiske folk nu, indtil de opnår retfærdighed, frihed og sikkerhed sammen med den israelske jødiske befolkning. Kun sammen vil begge folk have en fremtid.”

Comments


bottom of page