top of page

Pia tror på fortællingens kraft

Pia Sigmund er kåret til månedens fortæller. Hun mener, at alle klassetimer bør begynde med en fortælling. Selv har hun skrevet en historisk bogserie i børnehøjde.



- Mundtlig fortælling kan være med til at løse vores plagede folkeskoles problemer.

Det mener Pia Sigmund fra Odense, der som folkeskolelærer i en menneskealder har beriget folkeskoleelever med sine fortællinger. Og nu i juli er hun kåret til månedens fortæller af foreningen Fortællere i Danmark.

Pia er primus motor i Historiebazaren, der har til formål at fremme fortællekunst og litteraturkendskab.

- Vi ser en nær fremtid i den danske folkeskole, hvor den mundtlige fortælling er en helt naturlig del af hver eneste skoledag, ja, af hver eneste undervisningstime.


Lærer eleverne at lytte og koncentrere sig

Det er både lærerne, der fortæller, og det er eleverne, der udtrykker sig mundtligt, fortsætter hun.

- Det kan være en kort historie i begyndelsen af timen, så opmærksomheden fanges, og et fællesskab bliver skabt i klassen. Det kan være længere historier, det kan være fortælling som dialog mellem lærerne og eleverne og mellem eleverne indbyrdes.

- Når det bliver almindeligt at fortælle i den daglige undervisning, lærer eleverne at lytte og koncentrere sig og være åbne for kammeraternes overvejelser. Og det vil øge trivslen i klassen, pointerer Pia Sigmund.



Lyttede til historier i åndeløs spænding

Hun er selv rundt af en historietradition. Allerede som lille pige går hun en tur med sin morfar i Københavns gader.

- Han fortæller om sin oldemor, der var vågekone på Frederiks Hospital i Bredgade. Hendes børn måtte ikke bo hos hende, så børneflokken mødte op foran porten hver morgen. Her rakte hun sin morgenkaffe og rester fra patienternes mad gennem tremmegitteret ud til dem.

Som skolepige lytter hun i åndeløs spænding på lærernes historier fra vikingetiden. Og som seminarieelev er hun lige så fascineret af Middelalderens kilder.

- Sproget knirker, der følger ingen forklaringer med, alt er fremmed for os. Det handler udelukkede om metode og kildearbejde. Hvor er konteksten? Hvor er det daglige liv? Hvor er menneskene?


Tilhørere glemmer tid og sted

Efter 21 år som lærer synes Pia Sigmund det er tid til selv at blive videreuddannet i historiens univers.

- Nu må det være min tur til at blive undervist. Fire herlige år med historie og historier på Odense Universitet begynder. En ny generation af universitetslærere kan gøre fortiden levende og interessant for os. Nye begreber som historiebevidsthed popper frem.

I Odense Fortællekreds lytter hun derefter til en broget skare fortællere:

- De fortæller historier – helt uden bog eller noter. Fælles for dem er, at når de først begynder at fortælle, så glemmer vi tilhørere alt om deres ydre og om tid og sted. Fortællingen tager over, og vi går med ind i andre verdener…


11 bøger om børn i Danmarks historie

Pia Sigmund bliver inspireret til selv at skrive historien for børn.

- Der må være en anden måde at skrive historiebøger for folkeskolen på, tænker jeg; en måde der tager udgangspunkt i det enkelte barn; en måde der kan skabe den vigtige identifikation med fortidens børn og begivenheder.

Serien Børn i Danmarks historie, 11 bøger, udkommer på forlaget Alinea. Hovedpersonerne i hver bog er historiske børn, der engang har levet i Danmark.

- Et kæmpe researcharbejde, men noget af det mest meningsfulde, jeg har gjort i mit liv, fortæller Pia Sigmund.

- Jeg bliver mere og mere overbevist om, at den mundtlige fortælling kan give enhver undervisningstime en helt særlig autenticitet og et helt særligt løft, slutter hun.

Og det får hun nu anerkendelse for af Fortælle i Danmark.

bottom of page