top of page

’Politiet dræber os ikke – men de chikanerer os’

Opdateret: 11. jan. 2021

Jeg er en sort mand. Jeg er omtrent samme alder som George Floyd. Vi har brug for at hvide rejser sig i solidaritet med sorte, sagde Roger Courage Matthisen ved demonstration mod racisme.


Af Roger Courage Matthisen


George Floyd er død. Må han hvilke i fred. Han efterlader to døtre. Den ældre, en ung kvinde, måtte se sin far blive myrdet på live-tv.

Forestil jer det!

Hans yngste datter – seks år gammel. Mistede også en far. Og verden mistede lidt mere af sin menneskelighed. På grund af racisme. På grund af ligegyldighed over for sorte liv. På grund af undertrykkelse og ulighed.

Jeg er en sort mand. Jeg er omtrent samme alder som George Floyd. Jeg har en datter, der er på omtrent samme alder som hans yngste.

Vi er her i solidaritet. Med vores sorte og afrikanske brødre og søstre over hele verden. Vi er heldigere her i Danmark. Politiet dræber os ikke. Men de chikanerer os.

Vores børn bliver diskrimineret i skolerne, på arbejdspladsen, når de leder efter et sted at bo. Vi har tallene. Vi har forskningen. Rockwool Fonden, Institut For Menneskerettigheder, ph.d. efter ph.d. efter ph.d. viser virkeligheden omkring racisme og diskrimination – virkeligheden for vores kamp.

Og ja, det er forbundet med George Floyd. Til Eric Garner. Til Tamir Rice. Og ja, det er en global kamp. Når Paludan skriger sin racisme ud i vores gader. Chikanerer sorte mennesker. Ja, det er forbundet. Når afrikanske flygtninge hele året rundt, mennesker på flugt, drukner i Middelhavet. Og du er tavs? Ja, det er forbundet.

Og vi beder dig om at handle. Hvide mennesker. Vi beder dig om at handle. I siger, at I elsker os. I siger, at I respekterer os. Jeg ser ikke den kærlighed. Jeg ser had fra mange af jer. Jeg ser ligegyldighed. Jeg ser tavshed – fra de fleste af jer!

Regeringernes såkaldte udrejsecentre for asylansøgere er i virkeligheden umenneskelige fængsler. Ja, det er forbundet.

Vi ser vores regering vedtager love, der er statssanktioneret diskrimination, den såkaldte ghettopakke, I opdeler os endda på vores hudfarve i jeres lovgivning og kalder de steder vi bor ”ghettoer”. Den eneste regering i verden, der skriver det ind i jeres politikker.

Vi har en regeringen som vil straffe 6-årige børn, fordi de ikke taler dansk tilstrækkeligt. Jeres empati er ikke tilstrækkelig. Jeres vilje til at bekæmpe racisme er ikke tilstrækkelig. Og ja, det er forbundet.

Du siger, at du respekterer os. Vis os det! Vi beder dig om at handle. At dukke op.

Den ærefulde Martin Luther King Jr. sagde det! For 50 år siden: Den største hindring for sorte mennesker i at blive frie er ikke Ku Klux Klan og den hvide nationalist – det er dig! Den hvide moderate. Dig. Vi ser dig. Sidde derhjemme og læse Politiken. Læser Berlingske. Iagttager. Re- tweeter, hvad vi skriver. Poster på Facebook. Men ellers er du tavs.

Vi har brug for at du rejser dig op. Vi har brug for at du viser os, at du også kræver retfærdighed og lighed for afrikanere og sorte mennesker. Retfærdighed og lighed i politik, i udnyttelsen af de afrikanske kontinenter, i børnearbejde, i politiarbejde, i uddannelse, i samfundet.

Vi har brug for dig personligt. Her! Duk op. Jeg er ligeglad med at du har sorte venner. Rejs dig op til dem. For dem. Med dem. Du er nødt til at hjælpe med at afvikle racisme. Personligt. Nu!

Hvad kan du gøre? Deltag i en aktivistgruppe. Vi er masser, der har brug for hjælp. Hvad kan du gøre? Du kan kræve anti-undertrykkende arbejdsmiljøer – på jeres uddannelser, på jeres arbejdspladser. Hvad kan du gøre? Du kan rejse dig op og lytte.

Jeg præsenterede en fuld antiracistisk handleplan for Folketinget sidste år. For første gang i de politiske partiers historie. Hvorfor? Og hvorfor er den ikke blevet vedtaget? Vi har brug for at I rejser jer op – nu. Bliv involveret. Tag ansvar. Nu.

Og til jer, brødre og søstre – Hør her: Vidste du at de tankesæt, de værdier, og den sociale retfærdighedstankegang, som har været med til at forme Martin Luther King, kom fra Danmark? Han modtog træning sammen med Rosa Parks og mange andre forkæmpere for social retfærdighed på Highlander Folk School i Tennessee. Og grundlæggeren af Highlander Folk School kom til Danmark i 1931 og så hvad vi gjorde med højskolerne og Grundtvig. Han tog de værdier og bragte dem til Tennessee, som gav os Martin Luther King. Vi kan gøre det samme.

Så jeg siger dette: Mine smukke brødre og søstre, der kæmper for den gode kamp hver eneste dag i jeres liv – jeg ved, at I er i smerte, jeg ved, at I er trætte. Og jeg ved, at jeres hjerter er knuste. Men giv ikke op. Vær stærke. Accepter det ikke. Bak ikke ud. Bliv i kampen. Men find en gruppe til heling. Til at dele presset med. Brug hinanden meget mere, brødre og søstre. Ræk ud. Det har vi brug for. Vi har brug for at organisere og mobilisere. Sammen er vi stærkest. Og sammen kan vi skabe en borgerrettighedsbevægelse her i Danmark.


Roger Courage Mathisen er forhenværende folketingsmedlem for Alternativet.

Comments


bottom of page