top of page

Politiske partier i Island

Det islandske parlament, Altinget, har 63 medlemmer. De er efter Altingsvalget i oktober 2017 fordelt på otte partier. (Se nedenfor). Efter Altingsvalget blev der dannet en flertalsregering af Selvstændighedspartiet (S), Venstrepartiet – De Grønne (VG) og Fremskridtspartiet (F) med Katrín Jakobsdóttir (VG) som statsminister.

De otte partier er:

Alliancen (SF) 7 medlemmer. Alliancen er en sammenslutning af fire partier, der opstillede på en fælles liste ved Altingsvalget i 1999. De fire partier er: Islands Socialdemokratiske Parti, Kvindelisten, Folkealliancen og Folkebevægelsen. Partiet blev formelt først stiftet i 2000. Partiets islandske navn er: Samfylkingin.

Centerpartiet (M) 7 medlemmer. Centerpartiet er et borgerligt parti, der i 2017 blev stiftet af tidligere statsminister Sigmund Davíð Gunnlaugsson, som året forinden havde forladt Fremskridtspartiet. Partiets islandske navn er: Miðflokkurinn.

Fremskridtspartiet (F) 8 medlemmer. Fremskridtspartiet er et midterparti, der har rødder i bondebevægelsen. Det blev dannet i 1916 og har deltaget i flere regeringer i Island. Partiets islandske navn er: Framsóknarflokkur.

Folkets Parti (FLF) 4 medlemmer. Folkets Parti er et nyt parti, der blev stiftet i 2016. Det arbejder blandt andet for bedre vilkår for fattige og handicappede. Partiets islandske navn er: Flokkur fólksins.

Piratpartiet (P) 6 medlemmer. Piratpartiet blev dannet i 2012 af personer, som blandt andet havde rod i magtkritiske græsrodsbevægelser. Partiets islandske navn er: Píratar.

Reformpartiet (V) 4 medlemmer. Reformpartiet – også kaldet Liberal Reform Parti eller blot Reform – er et liberalt parti, der blev dannet i 2016 af EU-venlige politikere, der brød ud af Selvstændighedspartiet. Partiets islandske navn er: Viðreisn.

Selvstændighedspartiet (S) 16 medlemmer. Selvstændighedspartiet er et konservativt parti, der blev stiftet i 1929 af borgerlige og liberale politikere, som havde været medlem af Borgerpartiet, der var blevet opløst i 1924. Partiets islandske navn er: Sjálfstæðisflokkur.

Venstrepartiet – De Grønne (VG) 11 medlemmer. Venstrepartiet – De Grønne er et socialistisk og grønt parti, der blev dannet i 1999. Partiets islandske navn er: Vinstrihreyfingin – grænt framboð. Kilde: Altinget og Wikipedia.

Comments


bottom of page