top of page

Prisbelønnet museum og læringsplatform skal fremme fred i det multireligiøse Sri Lanka

Unge skal kende Sri Lankas historie og religiøse mangfoldighed for at modstå had, vold og misinformation på sociale medier. Det sker gennem et virtuelt museum og en online læringsplatform, der er ved at blive etableret af øens kirker med støtte fra Danmark.


Screenshot fra Minormatters.org


Det kom som et chok da 261 personer blev dræbt af selvmordbomber mod kirker og hoteller i Sri Lanka tilbage i 2019. Terrorangrebet blev efterfulgt af oprør og hævnaktioner mod landets muslimer.

Episoden blev en øjenåbner for National Council of Evangelical Alliance (NCEASL - Sri Lankas evangeliske alliance), som hurtigt indså behovet for tværkulturel og tværreligiøs indsigt og forståelse – især blandt unge. Kirkerne søsatte kort efter et projekt med et virtuelt museum og en læringsplatform med indslag fra landets buddhister, hinduer, muslimer og kristne, samt viden fra førende forskere i Sri Lankas etniske, kulturelle og religiøse historie.

Alle har vist positiv interesse, lærde fra de forskellige religioner medvirker, og fem af øens forskere har allerede bidraget til læringsplatformen Minormatters.org. Det samme er det virtuelle museum, der bl.a. har indsamlet et væld af artefakter fra templer, moskéer og kirker rundt om på øen til fremvisning i 3D på Internettet.


Det eneste projekt af sin art

Undervejs har endnu en øjenåbner fundet sted. Over de seneste 200 år er omkring 80 episoder, der krænker retten til tros- og religionsfrihed, blevet registreret. Men de handler ikke kun om brud på denne rettighed, men også om fredelig sameksistens og samarbejde mellem grupperingerne.

Ja, endnu længere tilbage viser historien for eksempel, at det muslimske samfund samarbejdede med de buddhistiske singhalesere om at bekæmpe de portugisiske koloniherrer, så disse måtte slippe grebet om øen i 1626.

Man har ikke tidligere indsamlet historier på denne måde, og museet og læringsplatformen er den eneste af sin art i Sri Lanka. Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT) er den danske partner. Projektet har fået støtte af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU).

Had fører til vold og optøjer

Men det er også på høje tid, der laves et grundigt fredsarbejde i Sri Lanka. Der mangler viden om de historiske hændelser og faktorer, der har skabt det sociale og politiske klima. Manglen på social forståelse og tros- og religionsfrihed har ført til mistillid, intolerance, diskrimination og spændinger mellem religiøse samfund og vold mod minoriteter på øen i dag.

FN’s særlige rapportør for tros- og religionsfrihed kunne allerede i 2019 konkludere, at der er meget lidt forståelse blandt unge for den religiøse mangfoldighed, som kendetegner Sri Lanka. Flere og flere af øens unge engagerer sig i sociale medier og her bliver de offer for misinformation og hadkampagner, som fører til vold og til sidst optøjer og angreb på religiøse samfund.


Projekt modtager FN-pris

National Council of Evangelical Alliance (NCEASL) målretter læringsplatformen mod børn og unge, da det offentlige skolesystem ikke giver dem nok viden om bl.a. tros- og religionsfrihed og slet ikke advarer dem mod ekstremistiske og voldelige tendenser.

Læringsplatformen gennemgår fem temaer: Tros- og religionsfrihed i Sri Lanka, Forståelse af religiøs ekstremisme i Sri Lanka, Brug af sociale medier til at fremme religiøs sameksistens, Hadtale og tros- religionsfrihed, samt Digitalt medborgerskab og religionsfrihed.

NCEASL har arbejdet på fredelig sameksistens i tre årtier og har allerede modtaget en FN-pris for det fælles initiativ med læringsplatformen Minormatters.org og det virtuelle museum. Projektet fik en fjerdeplads blandt 1200 projekter fra 128 lande.


Religionsfriheden under pres

- Religionsfrihed er under pres i mange lande, ikke mindst på Sri Lanka, hvor de fire religioner, islam, kristendom, hinduisme og buddhisme, praktiseres blandt store grupper af befolkningen, udtaler Hans Henrik Lund fra Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT). Han tilføjer:

- I lokalsamfundet opstår der ofte konflikter på grund af religion, og her spiller National Council of Evangelical Alliance (NCEASL) en stor rolle i at formidle fred og forsoning gennem information, workshops og dialog blandt religionerne. Ofte har kirkernes den forsonende rolle i samfundet og bygger bro blandt alle.”

Filip Buff Pedersen supplerer fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU) supplerer:

- KIT’s og NCEASL’s inkluderende tilgang i dette projekt, adresserer ikke blot fælles problemer som rent vand eller uddannelse, men også rodårsagerne til konflikter. Det er en utrolig effektfuld måde at arbejde på, som vi gerne vil støtte op om. Vi følger projektet nøje og er glade for, at KIT deler deres erfaringer på området med andre danske civilsamfundsorganisationer.


Minormatters.org behandler en bred vifte af spørgsmål om tros- og religionsfrihed i Sri Lanka. Der er masser af ressourcer at hente på hjemmesiden www.minormatters.org.

bottom of page