top of page

Professor: Tolkegebyr er helt ude af proportioner

Regeringen fastholder, at flygtninge på integrationsydelse skal betale tolkegebyr på op til 1.675 kroner for at have en tolk med på hospitalet. Socialdemokratiet stemte for tolkegebyret under den borgerlige regering, og fastholder nu beslutningen trods pres fra støttepartierne Radikale, SF og Enhedslisten, som også stemte imod forslaget, da det blev lanceret under den tidligere regering.

Begrundelsen for tolkegebyret var, at flygtninge på den måde ville være motiveret til at lære dansk. Dette vejede tungere end at det kan gå ud over sundheden, når en flygtning ikke kan forklare sine symptomer og ej heller forstå lægens anvisninger, når der ikke er nogen til at tolke.

– Det er en ny form for kujonagtig politik overfor de svageste patientgrupper, skriver overlæge og professor Morten Sodemann i en kommentar på Ræson.dk.

Han kalder tolkegebyret ”en foruroligende blanding af primitiv middelalderlogik, barnlige hævnmotiver og et farligt angreb på sundhedsvæsnets primære ydelse: dialogen med patienten”.

Tallene taler for sig selv. Sodemann redegør for flygtningens udgifter til tolkebureau:

  1. 191 kr. for 10 minutters konsultation hos egen læge

  2. 334 kr. for 8 minutters konsultation hos privatpraktiserende speciallæge

  3. 957 kr. for en enkelt 20 minutters lægesamtale ved indlæggelse på sygehus

  4. 1.675 kr. for tolkebistand under en hel indlæggelse

– Det kan godt være at de private tolkebureauer har høje priser, men regeringen har med tolkegebyret pålagt regionerne, at de skal tage en himmelråbende urealistisk høj timepris for tolkebistand, forklarer Morten Sodemann:

– Hos den praktiserende læge svarer det til 1.146 kr. i timen, mens det – hold nu fast igen – svarer til en timeløn på 2.871 kr. ved indlæggelse på sygehus.

ความคิดเห็น


bottom of page