top of page

Rapport: Odense giver hjemløse et sted at bo

Opdateret: 14. dec. 2020

Der er god grund til at kigge mod Odense, når man som kommune skal tilrettelægge sin indsats mod hjemløshed. Her er 80 procent af de udsatte borgere i hjemløshed fortsat i en bolig, tre år efter de har deltaget i kommunes Housing First-indsats. Det viser en ny rapport fra VIVE, som er finansieret af Realdania.

Hjemløshed er et stigende problem i Danmark, og ved den seneste tælling i 2019 fandt man mere end 6.000 personer i hjemløshed. Men i Odense har man – modsat andre større byer i landet – oplevet et fald i antallet af udsatte borgere i hjemløshed.

Siden 2010 har Odense Kommune anvendt den såkaldte Housing First-tilgang på hjemløshedsområdet, hvor borgeren tilbydes en fast, betalelig bolig i et almindeligt byggeri og samtidig får en målrettet social bostøtte. I Odense er indsatsen baseret på et tæt samarbejde mellem kommunen og byens almene boligorganisationer om at skaffe boliger til indsatsen. Derudover står kommunen for at give borgerne social støtte, når de er kommet i bolig.

”I et rigt samfund som Danmark skal vi sætte os det mål at afskaffe hjemløsheden. Det er simpelthen en bunden opgave. Derfor deler vi meget gerne ud af vores erfaringer fra Odense, og så arbejder vi for, at der laves en national plan for området med fokus på både sociale indsatser og billige boliger,” siger Odenses beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro

VIVE’s rapport viser også, at Odense Kommunes udgifter til indsatser og ydelser til udsatte borgere i hjemløshed stiger i årene op til boligplaceringen og er høje det år, selve boligplaceringen finder sted, men at de falder igen efter boligplaceringen.

bottom of page