top of page

Regeringen bør prioritere husly til hjemløse

Af Svend Løbner, redaktør

Vand, mad og tag over hovedet. Det er menneskets mest basale behov. Og det kæmper hjælpeorganisationer for at dække under krig og katastrofer verden over.

Men herhjemme i Danmark må over 6.400 personer stadig sove på gaden, hvis de da ikke er så heldige at have familie og venner, der vil have dem liggende på sofaen. Eller får plads i herberger, der drives af Kirkens Korshær og andre velgørende organisationer.

Det er beskæmmende, at vi ikke i et af verdens allerrigeste lande kan tage os af vores egne borgere.

Mange unge er hjemløse. En tredjedel af dem var anbragte indtil de fyldte 18! Men så stod de pludselig uden plejefamilie. Som Helle Christiansen fra Kirkens Korshær udtrykker det: “Vi taber simpelthen mennesker på gulvet, når man – i lovens forstand – fra den ene dag til den anden går fra at være barn til at være voksen.”

I 2019 var der 6.431 hjemløse i Danmark. Af dem er omkring 1.920 personer unge hjemløse mellem 18-29 år. Ifølge regeringens socialpolitiske redegørelse er en tredjedel af de unge hjemløse tidligere anbragte børn fra udsatte familier. Og en stor andel af de unge hjemløse har været det i tre år – hele 16 procent.

Det duer altså ikke i et velfærdssamfund som det danske! Kig mod nordøst til Finland. Her er hjemløsetallet reduceret med tre fjerdedele. I 1980’erne havde landet 19.000 hjemløse; i 2016 var tallet nede på 6.624, og i dag står ifølge Zetland 5.500 i statistikkerne, mens ”kun” 200 bor på gaden.

Hemmeligheden er, at staten satser på at eliminere hjemløshed med et projekt kaldet Housing First (Husly først), hvor man dels bygger nyt og dels finder boliger i eksisterende byggerier, hvor de hjemløse bliver integreret med øvrige borgere.

Ville det ikke være en god prioritering for regering og folketing i 2020? Sæt husly først!

コメント


bottom of page