top of page

Rundvisning i Imam Ali Moskeen i anledning af Tro i Harmoni-ugen i København

Imam Ali Moskeen åbnede efter flere års byggeri i oktober 015, og der kommer normalt mellem 300 og 500 mennesker til fredagsbønnen, fortalte imam Daniel Rezaei, som stod for rundvisningerne sammen med Line Mansour.

Ud over fredagsbøn tilbyder Imam Ali Moskeen programmer på dansk, persisk og arabisk. Der er studiegrupper, og der er rådgivning (bl.a. om ægteskab og skilsmisse) og flere andre aktiviteter. Imam Daniel Rezaei fortæller, at muslimer ikke kun kommer i moskeen for at bede, men også for at mødes og være sammen om andre aktiviteter. Moskeen er også et forsamlingshus og kulturcenter.

Moskeen er åben ved alle de fem bedetider, og der kommer sædvanligvis 30-50 til bøn ved de almindelige bedetider i løbet af ugen. Fredag eftermiddag deltager der ti gange så mange i fredagsbønnen, og ved de største shiamuslimske religiøse fester kommer der omkring et par tusinde mennesker.

Indsamlinger i Danmark og andre lande

Foreningen, der står bag moskeen, har i flere år haft lokaler i en tidligere fabriksbygning på Vibevej i Københavns nordvestkvarter, hvor der blandt andet var indrettet en moské. Tilbage i 2009 vedtog Københavns Borgerrepræsentation en lokalplan, der gjorde det muligt at bygge den store kuppelmoské på Vibevej 25-27. Herefter begyndte projektet med at bygge en ny moské at tage form, og under ledelse af moskeens ledende imam, Sayyed Mohammad Mehdi Khademi, begyndte man at indsamle penge til moske-byggeriet.

”Projektet blev oprindeligt budgetteret til at koste omkring 40 millioner kroner, men prisen endte med at blive 85 millioner kroner,” fortalte Daniel Rezaei under rundvisningen. Syv millioner er samlet ind i Danmark, og resten er kommet i form af donationer fra personer i Iran, Irak, Tanzania og flere europæiske lande.

Der er et tydeligt orientalsk præg over bygningens arkitektur. De store tæpper i moskeen, der er vævet i et stykke, er lavet i Iran. Selv om de er maskinvævede, tog det 14 måneder at fremstille dem, og de er så store, at det var nødvendigt at skære dem op og sy dem sammen igen, da de skulle monteres i moskeen. Både indvendig og udvendig er moskeen forsynet med citater fra Koranen. Mange af dem er oversat til dansk, sådan at man kan læse en dansktekst under den arabiske.

”Bønnen skal hjælpe til at ihukomme Gud”

Rundvisningen i moskeen varer mere end en time, og imam Daniel Rezaei forklarer og svarer på spørgsmål om forskellen på sunni- og shia-islam, fredagsbøn, bedekrans og mange andre emner.

”Bønnen forhindrer sandelig det skamløse og det forkastelige” står der i den mosaik-udsmykkede bedeniché i moskeen.

”Bønnen skal hjælpe til at ihukomme Gud,” forklarer Daniel Rezaei – og tilføjer: ”Hvis man beder fem gange om dagen, så er det nemmere at huske Gud. Hvis man kun beder en gang om året eller om måneden, så er det nemt at glemme Gud.”

Han forklarer videre, at der ved fredagsbønnen bliver holdt to taler. Den ene har et religiøst indhold, mens den anden handler om noget aktuelt i samfundet.

”Et aktuelt emne kunne fx være nedskæringerne i SU og besparelser på uddannelsesområdet,” siger Daniel Rezaei, da han bliver bedt om at give et konkret eksempel. ”For når man skærer ned på universiteterne, så svækker det kvaliteten,” tilføjer han.

Fredagsbønnen i moskeen ledes af imam Sayyed Mohammad Mehdi Khademi.

Læs mere

Comments


bottom of page