top of page

’Rwandasagen udstiller en S-regering på afveje’

To danske ministre har været på frierfødder i et land med dokumenteret magtmisbrug, skriver Sameksistens’ redaktør i ngo-medie.


Foto: Rwanda MFA


- Det var mildest talt overraskende på Twitter at opdage to danske ministre på frierfødder i Rwanda. Det rwandiske udenrigsministerium kunne stolt erklære, at en af deres ministre havde underskrevet en aftale om samarbejde om asyl- og migrationsspørgsmål med minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Det skriver redaktør for Netavisen Sameksistens Svend Løbner i ngo-mediet Globalnyt.


Udviklingshjælp betinget af modtagecenter

Hvad lavede de to ministre i Rwanda? spørger han retorisk, og svarer selv:

- At Danmark vil hjælpe det fattige Rwanda på fode efter borgerkrig og dens efterdønninger er kun helt naturligt. Danmark har en lang historie med udviklingsbistand til Østafrika. Men at aftalen om udviklingssamarbejde skal parres med et asyl- og migrationssamarbejde lyder suspekt. Et samarbejde, der ifølge Berlingske betyder oprettelse af et dansk modtagecenter for asylsøgere.

Han fortsætter:

- Jeg kan godt forstå at Rwanda er interesseret. Hvad gør man ikke for at få en økonomisk håndsrækning? Men hvorfor Danmark vil etablere et modtagecenter for asylsøgere i Kigali 6.500 kilometer væk fra Danmark er en gåde. Det kan kun være fordi man derved vil afskrække flygtninge fra overhovedet at søge asyl i Danmark.


Hvordan garantere sikkerhed under brutalt regime?

Men hvordan vil Danmark garantere sikkerheden i et land så langt væk og med et korrupt regime og en præsident Paul Kagame, der ifølge Human Rights Watch ”udøver total kontrol over det politiske rum i Rwanda”:

Svend Løbner citerer menneskerettighedsorganisationen:

”Præsident Paul Kagame og andre højtstående embedsmænd truer regelmæssigt dem, der kritiserer regeringen. Flere oppositionsmedlemmer og en journalist er forsvundet eller fundet døde under mystiske omstændigheder. (…) Tilfældig tilbageholdelse, mishandling og tortur i officielle og uofficielle tilbageholdelsesfaciliteter fortsætter, ifølge troværdige kilder. Human Rights Watch dokumenter fortsat ulovlig tilbageholdelse og mishandling af gadebørn i Kigali.”


ความคิดเห็น


bottom of page