top of page

Sådan forbygges angreb på bedesteder

Opdateret: 18. mar. 2022

SAMEKSISTENS var med ved et kursus i hvordan man beskytter templer, moskéer og kirker, så mennesket kan dyrke sin gud uden at blive myrdet.


Modelfoto: Wix


Den 15. marts 2019 går en bevæbnet mand alene ind under fredagsbønnen i Al Noor Moskeen i Christchurch, New Zealand, og skyder vildt om sig. Foruden sit våben har han livestreamet sin forbrydelse og lagt videoen op på sociale medier. De kvinder, der løber ind for at hjælpe ofrene, bliver også skudt. Der er 51 døde og 49 sårede.

Den 21. april samme år er er der eksplosioner Påskedag, kristendommens helligste dag, i tre kirker på Sri Lanka. Mindst 100 mennesker bliver dræbt.

Den 9. oktober, Jom Kippur, jødedommens største helligdag, forsøgte en højreekstremist at angribe en synagoge i Halle i Sachsen-Anhalt. Da det mislykkedes for ham at komme indenfor, dræbte han to tilfældige forbipasserende og sårede to andre.

De tre forbrydelser er blot tre ud af mange angreb på helligsteder og i anledning af de tre religioners højtider.

Det er den slags tragedier organisationen SOAR arbejder intenst på at forhindre. SOAR står for Strengtening the Security and Resilience of at-risk religious Sites and Communities – på dansk: Styrke sikkerheden og modstandskraften på udsatte religiøse steder og fællesskaber.

På SOAR’s træningskursus i København søndag den 13. marts nævntes også både buddhisme og hinduisme. SAMEKSISTENS var med.


Hvordan kan den slags forbrydelser forhindres?

Formålet med kurset er at udruste deltagerne til at forhindre forbrydelser som dem, der er nævnt ovenfor.

Metoden er først at erkende forbrydelsernes væsen og omfang, at forstå noget af det, der driver forbryderne, og ved hjælp af materielle og psykologiske kompetencer at styrke bedehusenes, templernes, moskeernes, synagogernes og kirkernes – robusthed og vagtsomhed over for den risiko, der er forbundet med bøn, meditation og gudsdyrkelse.

Træningen er støttet af EU, og kurset var ledet af forfatter Shaukat Warraich, der også er Chief Executive of Faith Associates. Hans professionelle optræden tryllebandt publikum og fik mange til at stille spørgsmål og tale med, give eksempler og udtrykke bekymringer over de hadoplevelser, de selv havde været udsat for.


Hvad får et menneske til at begå sådanne uhyrligheder?

Netop efter de skræmmende eksempler, som man blev mindet om og huskede på grund af den store medieomtale, var det en kunst at få tilhørerne til at medvirke i den opbyggelige fase, som fulgte: At give os mod til at imødegå rædslerne og sætte alle kræfter ind på både at forstå og at ændre.

Blandt nogle af de fremherskende karakteristika finder vi ideologier og misforståede tolkninger af religionerne. Det kan ikke undre, at der også tydeligt viser sig politiske overbevisninger. Der er også racistiske illusioner, personlighedsforstyrrelser, forvrængede økonomiske eller sociale opfattelser, konspirationsteorier og endelig tilbøjelighed til vold.


I pauserne var der god anledning til samtaler. Her er det Yasar Goandal og Murtada Alshawi, der er tilknyttet tilknyttet to københavnske moskeer, imam Ali moskeen og Minhaj Amager, der taler med de to arkitekter Torben Møbjerg og Hans Scheving. Foto: Julie Jeeg


Hvad man kan gøre for at imødegå katastrofen?

Det er vigtigt at undervise. Det er vigtigt at forstå, at religionerne er livstolkninger, at deres udtryk er forskellige, men at de stiller de samme spørgsmål og søger svar på, hvad meningen med livet kan være. Dermed hænger de religiøse bygningers skønhed og kunst sammen. Dér finder man kroppens bevægemønster og den dybe koncentration, som hører til bøn og meditation, netop den situation, der gør mennesket sårbart.

Det er denne eksistentielle situation, der bliver angrebet, og som skal beskyttes af samfundet. Eftermiddagen bød på to metoder, som man kalder Security by Design.


Sikring gennem niveauforskelle og beskyttelsesrum

De blev udfoldet ved to veloplagte foredrag/samtaler: Først ved landskabsarkitekt Torben Møbjerg, der har været med til at indrette sikringen af Christiansborg Slotsplads. Han fortalte hvor meget, man kan gøre ved at indrette landskabet, fx med forskydning af niveauer. Mange fotos viste landskaber og pladser; alt illustrerede en tænkning, som man altså skal være opmærksom på i stedet for at tage som en selvfølge. Der er grundige overvejelser ved sådanne anlæg for at gøre byrummet tiltalende, samtidig med at udsatte steder beskyttes mest muligt.

Dernæst arkitekt Hans Scheving, der blandt mange andre ting arbejder for sikring af Synagogen, ligesom han har været projektleder ved Håndbog for fysisk terrorsikring. Han gav også et historisk udblik over sikringsarbejde og mulige skjulesteder, og gjorde opmærksom på, at det er meget svært, egentlig umuligt, at skelne religionshad fra racisme.

Inden dagen var helt forbi bekræftede han, at de krypter man finder i de ældgamle kirker også har været brugt som skjulested for den tids kristne, når forbryderne var ude i voldelige ærinder.

Der er altså heller intet nyt under solen i disse sager.

Der holdes et lignende kursus til august i Aarhus.




bottom of page