top of page

Saleh er serie-iværksætter med fokus på klima og miljø

Saleh Zormati er 23-årig serieiværksætter. Han har i 2020 etableret sin tredje virksomhed, G&M Textiles ApS, som han er direktør for. Hans drøm er at blive Nordens største forhandler af 100 procent økologiske metervarer.Af Nebiye Keskin


Saleh har ladet døren til hans showroom stå åben. Han ved, at han får besøg – og han er 110 procent forberedt. Han er en yderst velformuleret, elegant klædt ung mand med en unik tyngde i sin fremtoning.

Til dagligt studerer han økonomi og IT på Erhvervsakademiet i Aarhus, samtidig med at han driver sin virksomhed G&M – Garn og Metervarer. Det foregår primært gennem hans webshop g-m.dk og g-merhverv.dk.


5 mio. meter stof

For nyligt har han åbnet et showroom på Oktobervej i Hasle, som også skal bruges som lager til tekstiler på webshoppen.

“I dag har vi lidt over 2000 erhvervskunder. Vi sælger metervarer til de skandinaviske lande og har to lagre i Europa: et i Holland og et i Tyskland, siger Saleh og tilføjer: “Vi starter produktion af tekstiler i Indien snart”.

Han udtrykker, at de med over fem millioner meter stof på lager har et af de største udvalg af metervarer i Danmark, samtidig med, at de er en af de største virksomheder indenfor økologiske metervarer.

Saleh lægger ikke skjul på, at hans passion for iværksætteri kommer fra faren:

“Jeg kan godt lide at sætte noget i gang og se det vokse,” fortæller han og tilføjer, at han altid har nydt stor gavn af sin far som mentor og sparringspartner hele livet igennem:

“Hvis der er store bestillinger eller beslutninger, der skal tages, rådfører jeg mig straks med ham,” fortæller han.


Arbejdshest med stort A

Lige siden Saleh Zormati kom til Danmark som 6-årig, har han hjulpet sin far med arbejdet. Faren har en Ph.d. i fysik og kemi fra Afghanistan, som han aldrig har fået mulighed for at bruge i Danmark. Derfor åbnede han en restaurant i Kolding, tæt på Vamdrup, hvor de boede. Her begyndte Saleh at tage ansvar i en meget tidlig alder.

Herefter flyttede familien til Bentesvej i Gellerup ved Aarhus, hvor Salehs far åbnede en tøj- og stofbutik i Bazar Vest. Den driver han stadig under navnet G&M Fashion i dag. Saleh læste på gymnasiet og arbejdede i et digitalt konsulentbureau i Aarhus under sit sabbatår.

Her fik han ideen med at lave en webshop til sin far, for at gøre hans butik mere synlig.

“Jeg fandt noget lys, et kamera og et loft. Efter jeg fik fri fra arbejde, tog jeg til Bazar Vest og tog billeder af alt, hvad min far havde i butikken. Det gjorde jeg hver evig eneste dag til sent om aftenen, fire måneder i træk,” fortæller Saleh.


Fra webshop til egen virksomhed

Efter webshoppen kom i gang, bemærkede Saleh, at der var stor interesse for metervarerne. Derfor startede han sit eget firma og satsede 100 procent på den.

Rollen som metervarer-forhandler lå måske under huden. Han er nemlig vokset op i Afghanistan, hvor alle i hans landsby købte farverigt stof på det lokale strøg, tog det med hjem og syede deres eget tøj. Hans mor er selvlært skrædder og har ligeledes haft fingrende i stof fra hele verden.


Vamdrup-effekten

“Jeg er fra Vamdrup” siger Saleh og griner, fordi han ved, at han er nødt til at forklare, hvor det ligger. Kald det Vamdrup-effekten eller den gode integration. Han mener i hvert fald at have fået en god og sund start i Danmark takket være denne by.

Ifølge den unge iværksætter skyldes det, at han hurtigt blev inviteret til fødselsdage, gik til fodbold og fik nogle gode kammerater:

“Der var ikke så mange med anden etnisk baggrund i Vamdrup, og vi havde nogle super dygtige lærere som tog godt imod os,” fortæller han.

“Og så har jeg altid været i gang og aldrig stået stille. Det er noget, jeg har fået fra min far,” erkender han. Det er muligvis grunden til, at han har afholdt sig fra usunde ungdomsfællesskaber og i stedet blevet en succesfuld serieiværksætter.


’Taknemmelighed er min drivkraft’

Den 23-årige mønsterbryder har et umætteligt drive. Det bunder i en dyb taknemmelighed:

“Jeg er så glad for at være i Danmark og for at have fået de muligheder, jeg har. For jeg ved, at hvis vi var blevet i Afghanistan, havde jeg ikke kunnet opnå så meget.

Salehs drøm er at blive en klimabevidst forretningsmand, som kun sælger 100 procent økologiske og fairtrade-certificerede varer. Han vil være den bedste til sit fag og arbejder for, at alle de medarbejdere, som er med til at producere hans produkter, arbejder under sunde vilkår. Og at alt fra plukning af bomuld til produktion af tøj foregår økologisk.

“Vores branche står for 12 procent af hele verdens forurening, og det vil jeg være med til at ændre,” understreger Saleh.


’Slow Fashion’

Han lader sig inspirere af Slow Fashion-begrebet, som betyder, at man producerer i få mængder og klimavenligt i modsætning til den masseproduktion, der foregår i dag. Når man arbejder med Slow Fashion arbejder man med et koncept, hvor der er fokus på kvalitetstøj med lang levetid. Det er en bevægelse imod alt det der bliver produceret billigt og proppet med kemikalier og som hurtigt bliver smidt ud på grund af dårlig kvalitet.

“Jeg vil gerne opfordre til, at folk køber mindre tøj med bedre kvalitet,” slutter Saleh.

Med sin store specialviden rådgiver han også hoteller i København om hensigtsmæssig anvendelse af tekstiler.


Artiklen er også bragt i Gellerup.nu og bringes her med tilladelse.

Comments


bottom of page