top of page

Sameksistens på nye vilkår: Hvad har du gjort for hvem i dag?

Af Karen Margrethe Høskuldsson

Lige nu er vi fælles om oplevelsen af, at vores vilkår er ændrede. Nogen af os har tidligere enkeltvis oplevet vores livs betingelser ændre sig markant, uden at vi har ønsket det. Den ene har mistet en livsledsager, en anden har mistet en evne. Verden, sådan som man har kendt den, er pludselig ikke længere den samme, og det er så de nye vilkår, man skal forholde sig til. Sådan er det bare, uanset om man kan lide det eller ej.

Er det nemt at agere i? Ikke nødvendigvis, men der er forskel på, om det er ”svært” eller ”umuligt”!

Den seneste uge har været fuld af vaner, der måtte skrottes; specielt hvad angår den måde, hvorpå vi sameksisterer. Der er pludselig ingen, der dumper ind til en kop kaffe, ingen der møder op til undervisning eller foredrag, ingen der kommer forbi for at give dig et klap på skulderen, ingen børn der kommer på besøg og sætter chokoladefingre over alt. Det er de nye vilkår, så længe det varer. Så det er nu, vi skal være kreative og finde ud af at eksistere sammen på vilkårenes præmisser.

For hver dør der lukkes, kan en ny åbnes, og er der ingen dør at åbne, må vi banke et hul i væggen og sætte en dør i. Vi er utroligt heldige at gennemleve den igangværende epidemi i en tid, hvor afstand ikke behøver at være nogen hindring for hverken at tale sammen eller se hinanden. Undervisning og foredrag kan nytænkes som fjernundervisning via internettet. Kaffehyggen ved sofabordet kan konverteres til telefon- eller face-time-kaffe, hvor børnenes chokoladefingre kan sættes på computerens kamera. Og når andre roser dig, kan du klappe dig selv på skulderen som deres forlængede arm.

En gevinst ved de uvante vilkår kan være opdagelsen af hidtil ukendte kompetencer og evner hos både andre og én selv. Det er måske ikke evner af den slags, der kan optrædes med i den bedste sendetid, men evnerne kan blive til gavn og glæde for både én selv og andre. Kan du bidrage med noget, der kan være til gavn og glæde for en anden, får du selv gavn af den glæde, det er at gøre noget for andre. Den ene kan gøre det ved at spille og synge for åbne vinduer, den anden kan gøre det ved at finde naboens telefonnummer og bruge det.

Hvad har du gjort for hvem i dag?

Karen Margrethe Høskuldsson er kunstner og underviser i tekstildesign. Hun er uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskoles beklædningslinje.

Comments


bottom of page