top of page

Sana kæmper for kvinders rettigheder i Irak

Opdateret: 7. mar. 2022

Sana Basim hjælper kvinder med at overleve overgreb og forsørge sig selv og deres børn. I medborgercentre får kvinder med yazidisk og muslimsk baggrund hjælp til at komme sig efter krig.I traditionelle samfund som det irakiske har kvinder ikke en gang ret over deres egen krop og må ofte lide under kønsbaseret vold.

Det fortæller Sana Basim, der er erklæret feminist og desuden programchef i Irak for den danske hjælpeorganisation Mission Øst. Hun er uddannet antropolog og kommer oprindelig fra Pakistan. Nu bor hun med mand og to børn i Erbil i det nordlige Irak.

Sana Basim har lang erfaring i at arbejde med sikkerhed og beskyttelse, og som kulturel antropolog er hun vant til at arbejde tæt sammen med lokale samfund. Som led i sin uddannelse lavede hun feltstudier i den pakistanske del af Kasmir. Evnen til at lytte sig frem til lokale behov, opbygge tillid til lokalbefolkningen og opsummere, hvad der skal til for at gøre livet bedre for mennesker, har hun taget med sig som programchef i Irak.


Sommerfugle på himlen giver håb

Sana Basin er især oprørt over de uhyrligheder, der sker i Irak i forbindelse med Islamisk Stats hærgen, som blandt andet gik hårdt ud over det etniske og religiøse mindretal yazidierne. Sana Basim er med til at koordinere hjælp til piger og kvinder fra yazidifolket, som Islamisk Stat holdt fanget, misbrugte og solgte videre som sexslaver. Gennem kunstterapi bliver der sat billeder og begreber på uhyrlighederne.

- I et lukket samfund som det irakiske er det utroligt stærkt, at kvinderne tør male deres smerte og udtrykke deres håb på denne måde. Tænk, hvor meget de har måtte gå igennem for at nå dertil! Tænk, hvilke lidelser, de har måttet gennemleve, blot fordi de har en anden tro og en anden ideologi end majoriteten!

Hvad er det, der driver dig?

- Når jeg ser yazidikvinders malerier af sommerfugle, der flyver op mod himlen, opdager jeg, hvor meget traumebehandlingen betyder for, at disse kvinder kan komme videre i deres liv.


Mænd bestemmer stort set alt

Sana Basim er også med til at leve et internationalt netværk af fagprofessionelle, der kæmper for ligestilling og diversitet i verden. En kamp, der ikke ser ud til at være overstået foreløbig.

- Det er meget svært både at tale og handle på kvinders rettigheder i et samfund, hvor en traditionel tolkning af religion er fremherskende. Vi kan godt tale om reproduktiv sundhed, men ikke om reproduktive rettigheder. Det er stadig manden, der bestemmer, om parret skal have børn eller ej. Kvinden har ikke noget at skulle have sagt. Den problematik kan vi kun adressere ganske forsigtigt.

- Kampen for kvinders rettigheder er ikke kun et anliggende for kvinder. Vi må også engagere mændene. Det gælder alt fra at forsvare kvinders ret til deres egen krop til at modvirke kønsrelateret vold. Det er jo mænd, der udøver volden!

- I traditionelle lokalsamfund bliver kvinder udskammet for at føde pigebørn. De bliver både stigmatiseret og straffet, og ofte vil manden skilles og giftes med en anden eller tage sig en hustru nummer to. Der er også problemer med tvangsægteskaber og børneægteskaber, fortæller Sana.


Medborgercentre giver kvinderne et trygt miljø

- Når kvinderne kommer til vores medborgercentre for hjælp, bliver de modtaget af sagsbehandlere. De får tilbud om psykosocial støtte og bliver henvist til psykolog om nødvendigt.

Mission Øst driver to medborgercentre i Irak – et i Sinjar og et i Kirkuk. Begge har en bred vifte af aktivitetstilbud til borgerne.

- Medborgercentrene er trygge miljøer for kvinderne. Her kan de deltage anonymt i centrets almindelige aktiviteter med kvindelige sagsbehandlere på sidelinjen og modtage hjælp og støtte uden at deres mænd ved, at de søger beskyttelse fra fx kønsbaseret vold. Hvis mændene vidste det, ville de ikke tillade kvinderne at komme!


Styrket selvværd gennem selvforsørgelse

Konfronterer I de voldelige mænd?

- Det er meget farligt at konfrontere dem direkte, ikke mindst for kvinderne. Men vi arrangerer grupper for mænd, hvor vi oplyser generelt om menneskerettighederne, herunder kvinders rettigheder. På den måde kan mænd, der har problemer med voldelig adfærd, få oplysning og vejledning, der forhåbentlig justerer deres adfærd.

Hvad sker der i kvinden, når ”sommerfuglen begynder at flyve”?

- Når kvinder, der har været udsat for vold og overgreb, hører at andre kvinder har oplevet noget lignende, slapper de af. Nogle danner spontane støttegrupper, hvor de kan give hinanden moralsk støtte. Og fordi vi kombinerer den psykosociale støtte med erhvervstræning, får kvinderne styrket selvværd ved at lære et håndværk eller starte en forretning.

Netop erhvervstræningen er vigtig for kvinderne, fortæller Sana Basim:

- Mange af yazidikvinderne har mistet familiemedlemmer, nogle er ladt helt alene tilbage, efter de er blevet befriet fra fangenskabet. De har ikke noget livsgrundlag. Så vi giver dem undervisning og startkapital, så de kan tjene penge og genopbygge deres liv.


Kvinder fik hjælp til at starte forretning derhjemme

Hvordan reagerer mændene på at kvinder starter egne forretninger?

- Det, der skete under ISIS, er svært at håndtere. Men yazidi-samfundets opbakning er et klassisk eksempel, fordi deres leder anmodede alle yazidier om at acceptere deres døtre, søstre og koner efter befrielsen fra fangenskabet. Men for andre religioner og etniciteter fortsætter stigmatisering og udskamning af kvinder. Men generelt er der større accept af kvinder som virksomhedsledere på landet end i byerne.

- I Iraks næststørste by Mosul støtter Mission Øst en mor og hendes tre døtre i at starte en virksomhed ud fra deres hjem. Der er fem børn i familien, men ingen til at forsørge dem. Både morens og to søstres mænd blev dræbt i krigen. Kvinderne bliver mobbet og chikaneret og endda udnyttet af lokalmyndighederne. Vi hjalp dem med at starte en forretning ud fra deres hjem, hvor de sælger kjoler og kosmetik. Her kommer byens kvinder og handler.

Hvordan klarer du selv at være omgivet af alle de lidelser?

- Det er overvældende! Nogle gange græder jeg, når jeg skriver deres historier. Men jeg føler det er det, der driver mig. Disse kvinder er afhængige af min hjælp. Selv min lille indsats er en stor hjælp for dem.


Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst.

Comments


bottom of page