top of page

Små fly gør noget ved klimabelastningen

Selv om MAF’s 123 fly kun udleder samme mængde CO2 som to dages almindelig lufthavnsaktivitet, undersøger man nu markedet for elektriske fly og personbærende droner.FN’s klimakonference COP27 er en god anledning til at ransage sig selv. Hvor meget CO2 slipper vi ud i atmosfæren, og kan vi på nogen måde reducere udslippet og dermed klimabelastningen?

Mission Aviation Fellowship (MAF) udgav tidligere i år en rapport, der viser, at flyselskabet med 123 små fly i 27 udviklingslande udledte 12.000 tons CO2 i 2019. Her er også internationale flyvninger mellem lande, strøm til flybaserne og køretøjers udledning talt med.

Klimaforandringer rammer de udsatte og isolerede

CO2-aftrykket lyder af meget, men svarer dog kun til to dages udslip fra Londons Heathrow Lufthavn. Alligevel arbejder MAF på at reducere udslippet og vil på længere sigt integrere elektriske fly i flåden.

- Klimaforandringer rammer ofte fattige og isolerede mennesker hårdest i form af oversvømmelser og fejlslagen høst. Det er netop dem, MAF er sat i verden for at hjælpe. Derfor har vi et særligt ansvar for at reducere vores klimabelastning, lyder det fra MAF’s internationale ledelse.


Klar til at ”springe på”, så snart sikkerheden er på plads

Vejen frem er elektriske fly og personbærende droner – men teknikken er ikke færdigudviklet endnu, og der er ikke ladestationer nok i udviklingslande. Desuden er det en udfordring at producere batterier, der kan lagre nok energi, og som kan beholde strømstyrken i kolde temperaturer højt oppe i luften.

MAF følger udviklingen nøje og er ”klar til at springe på”, så snart man kan garantere sikker og effektiv flyvning. Netop sikkerhed er en af MAF’s kerneværdier.


Personbærende droner har begrænset flyvetid

Ved en konference i foråret blev MAF-piloter også præsenteret for personbærende droner. Udfordringen er, at de foreløbig kun kan lade energi nok til en halv times flyvning.

Foreløbig planlægger MAF at bruge mindst ét elektrisk fly til træning af piloter senest i 2025.

Fakta:

  • Luftfartsindustrien bidrager samlet med 2-5 procent af verdens samlede udledning af CO2.

  • MAF udledte 12.000 CO2 i 2019. 70 procent stammer fra MAF’s egen flåde på 123 fly.

  • Udslippet fra de små fly svarer til 370 timers flyvning i en enkelt Boeing 787.

  • Ellers blot 2 dages aktivitet i Londons Heathrow Lufthavn.

Artiklen er skrevet i samarbejde med MAF Danmark.

Comments


bottom of page