top of page

Sognepræst samler kirkefolk i protest mod regeringens udlændingepolitik

Inger Margrethe Andersen fra Hadsund samler underskrifter til et åbent brev til regering og folketing med protest mod at sende syriske flygtninge tilbage til den diktator, de flygtede fra.



- Jeg har gennem længere tid med stigende uro og bekymring set regering og folketing føre en politik over for de syriske flygtninge, som er kommet til os som nødstedte. Det stemmer simpelthen ikke overens med det værdisæt, vi plejer at se som dansk.

Sådan indleder Inger Margrethe Andersen sin begrundelse for at igangsætte en underskriftsindsamling fra kirkefolk til et åbent brev til regering og folketing med protest mod hjemsendelse af syriske flygtninge.

Inger Margrethe Andersen er sognepræst i Bælum-Solbjerg-Skibsted Kirker ved Hadsund. I skrivende stund har knap 400 personer skrevet under, blandt andet en række præster og tre biskopper.

- Jeg er temmelig overvældet af tilslutningen, fortæller hun om underskriftindsamlingen, der slutter 10. juli, hvorefter brevet afsendes til regering og folketing.


Fem grunde til protest

Det er helt urimeligt at sende syriske flygtninge tilbage til et Syrien, der stadig er i krig og stadig regeres af Bashar al-Assad, mener Inger Margrethe Andersen. Hun giver flere begrundelser:

1. at man vil sende sårbare mennesker tilbage til det diktatur, de er flygtet fra. Syrien regnes som så farligt et land, at vi ikke skønner, at det er trygt at have danske diplomater til stede i landet. Men unge piger og gamle mennesker uden beskyttende netværker er vi klar til at sende tilbage til et regime, der er kendt for massive og vilkårlige overgreb på sin egen befolkning og også for at straffe stedfortrædende.

2. at man er klar til at skille familier

3. at man gør brug af en landerapport, hvor 11 ud af 12 kilder har undsagt den brug, der bliver gjort af deres udsagn. Den 12. er general i Assads hær

4 at FN, EU, Amnesty, Human Rights Watch og andre menneskerettighedsorganisationer advarer imod hjemsendelse af syriske flygtninge.

5. at man, fordi hjemsendelse jo reelt ikke er mulig, vil tvinge mennesker ind i hjemsendelsescentre enten her i landet eller i lande som fx Rwanda, der jo ikke netop er kendt for overholdelse af menneskerettigheder


Hele det kirkelige landskab

- Det har hele tiden været mit mål, at underskriverne skulle komme fra hele det kirkelige landskab, og det er jeg glad for, er lykkedes: der er folkekirke- og frikirkefolk, der er helt almindelige kirkegængere, præster og biskopper, spejderledere og menighedsrådsmedlemmer, katolske nonner og universitetsfolk. Og når jeg ser ned over listen, er der en tilsvarende teologisk bredde.

Man kan stadig nå at skrive under. Det sker ved at sende en mail til ima@km.dk, markeret med "Åbent brev" i kommentarfeltet, fuldt navn og by, og også gerne kirkelig funktion, hvis man har sådan en, men det er ikke nødvendigt.

Så sender Inger Margrethe Andersen det åbne brev ind til regering og folketing med håb om ”at regering og folketing vil besinde sig på det værdigrundlag, vi har opbygget ’det Danmark, vi kender’, på”, som der står i brevet.

Hun og underskriverne håber desuden, at brevet vil dæmme op for had i befolkningen:

”Vi oplever, at retorikken imod sårbare mennesker er hård og ubarmhjertig, og må protestere mod den dehumanisering, der reducerer børn, unge, gamle, der allerede har så tunge erfaringer med sig, til problemer, vi vil af med, frem for medmennesker, vi er forpligtet på.”


Læs hele det åbne brev her.

Underskriv selv ved at sende en mail ima@km.dk med ordene ”Åbent brev” i emnefeltet og angivelse af fuldt navn og by, samt evt. kirkelig funktion.

bottom of page