top of page

Som et varmt tæppe omkring sjælen

Bogen Forbilledlig Uperfekt løfter og letter læseren fra pres og stress i spændingsfeltet mellem jantelov og idealkultur.

Peter Kofoed Herbst, pressefoto.


Hvor går man hen, når man blot har brug for en, der gider lytte, tage presset af stresset eller måske endda opmuntre en smule? Læger, psykologer og psykiatere er lidt overkill – så syg er man trods alt ikke - og vennerne vil man ikke belemre med ens skyggesider.

Her kommer præsten vel tilpas. Eller åndelige vejledere i den tradition, man nu er rundet af. Sådan en præst er Peter Kofoed Herbst, hvis nye bog Forbilledlig Uperfekt er som at få et varmt tæppe rundt omkring sjælen.

Peter Kofoed Herbst er teolog og præst i Kronjyllands Frimenighed ved Randers. Han er samtidig daglig leder for lederuddannelsen Arrow.


Et opslidende spændingsfelt

Med varme og indlevelse fortæller han i bogen hudløst ærligt fra sit eget liv, hvordan det er at leve i spændingsfeltet mellem jantelov og idealkultur. Janteloven voksede han op med i Thy: ”Du skal ikke tro, du er noget!” Idealkulturen er han omgivet af i dag: ”Du kan blive hvad du vil, blot du anstrenger dig nok!”

Ingen af delene er sandt, men det er alligevel opslidende at skulle navigere i dette spændingsfelt, mærke modløsheden over aldrig at slå til, føle angsten ved hele tiden at skulle række ud efter en gulerod, der er helt urealistisk.


Et fejlbarligt forbillede

Budskabet til begge dele er: Du er god nok som du er, og du kan endda være et forbillede for andre med alle dine fejl og mangler. Ja, du er faktisk allerede et forbillede for andre.

Det er her, bogen bliver spændende. Forbilleder er normalt nogle, vi stiller op som idealer. Personer som har opnået noget, og som derfor regnes for at være noget.

Men ikke i Peter Kofoed Herbsts optik. Her er det netop evnen til både at have høj etik og ægte ydmyghed, der går dig til et forbillede for andre. De to ting hænger faktisk sammen. Fx når man siger undskyld. Da anerkender man, at en etisk standard er blevet brudt. Og beder samtidig om tilgivelse for, at man har brudt den. Balancen i spændingsfeltet hedder ordentlighed.


En indre glød

Forbilledlig Uperfekt skal læses flere gange. Sproget er en anelse tungt, sætningerne ofte lange, og tit vil Peter Kofoed Herbst siger mere i én sætning, end det faktisk og praktisk er muligt. Men stilen opvejes af en indre glød, der viser en mand, der for alt i verden ønsker at vise ægte omsorg for sit medmenneske.

Derfor anbefales bogen herfra, både til den, der er tynget af Janteloven og til den, der er stresset over aldrig at kunne nå op til diffuse idealer. Eller begge dele. For de to sider hænger sammen. Det samme gør det at være forbillede og at være uperfekt.


Peter Kofoed Herbst Forbilledlig Uperfekt I spændingsfeltet mellem jantelov og perfekthedskultur Inspiratio, 2023

Comments


bottom of page