top of page

Statsminister til Godhavnsdrengene: Undskyld!

Begyndelsen på en perlerække af glæder.

Det tør man håbe efter den 13. august, da statsministeren inviterede Godhavnsdrengene til Marienborg for på Danmarks vegne at sige undskyld til dem for mishandling i deres barndom:

– På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se jer alle sammen i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld, sagde Mette Frederiksen (S) fra talerstolen på Marienborg.

– Undskyld til hver og en, undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære. På vegne af hele Danmark: Undskyld.

Godhavnsdrengene voksede op på Drenge- og Lærlingehjemmet Godhavn op gennem 1960’erne, hvor flere ifølge Godhavnsrapporten blev tæsket, misbrugt og udsat for medicinske forsøg. Rapporten gennemgår udsagn om overgreb på i alt 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976. Børnene, der nu er voksne, har siden ventet rapporten blev færdig i 2010 på en officiel undskyldning.

Nu kom den med håb om, at ingen børn i Danmark skal lide uret. Det må blive begyndelsen til, at de børn der i dag lider under mistrivsel og mishandling, som vi ser det i Sjælsmark, også skal kunne se frem til en retfærdig behandling.

Børne- og Ungdomspsykiater Bente Rich skriver om børnene i Sjælsmark den 9. august i Politiken:

– Heldigvis breder der sig i Danmark en vilje til at se på asylansøgere og flygtninge som medmennesker, hvis situation vi er medansvarlige for. Dertil har skrækscenarier og billeder fra Sjælsmark i pressen bidraget. Det er så det eneste positive udbytte.

Denne vilje til at se hinanden som medmennesker, er et af de allerbedste tegn på, at vi tør leve sammen i Danmark: at mangfoldigheden er det nye normale, og at der nu er stærke kræfter, der både vil støtte den enkelte og netop derved styrke fællesskabet.

Foto af Mette Frederiksen: Pressefoto.

Comments


bottom of page