top of page

SVEND Filmdage: Et festfyrværkeri med indsigter og overraskelser

Filmentusiaster fra hele landet har lige været samlet til et brag af en filmfestival i Svendborg.

Stort fremmøde på Svendborg Torv ved uddelingen af årets SVENDpriser. Foto: Michala Linn.


I Svendborg har publikum og branchefolk den seneste uge kunnet opleve samtaler, workshops, open air filmvisninger rundt omkring i byen i anledning af SVEND Filmdage. Festivalen kulminerede onsdag aften med SVENDprisen. En prisuddeling, som publikum ugen igennem har afgjort ved afstemning på festivalens hjemmeside.

Verdensstjerner i samtale på teatret

Inden SVENDprisen kunne man opleve de verdenskendte filmlegender og skabere af den Oscar-vindende ‘Hævnen’, Susanne Bier og Anders Thomas Jensen, i samtale med Fyns Stifttidendes kulturredaktør, Klaus Knakkergaard. Foran godt 200 fremmødte i Svendborg Teaters ornamenterede sal, fortæller Bier og Thomas om deres samarbejder, udfordringerne som instruktør og om deres kommende projekter.


Man fornemmer, at det er en duo, der kender hinanden godt. De har nemlig arbejdet sammen flere gange. Susanne Bier har blandt andre instrueret og Anders Thomas Jensen har skrevet manuskript til 'Elsker dig for evigt', 'Brødre' og 'Efter brylluppet'.


Forskelligheder vendes til styrke

Selvom instruktørerne kommer fra “totalt forskellig baggrund”, som Bier bemærker, er de da også inspireret af de samme filmskabere, såsom Billy Wilder og Martin Scorsese. Dog er der forskelle, som kan give anledning til uenighed:


- Det ender som regel med, at Susanne græder, eller at jeg siger: “Så bliver der ikke nogen film!”, siger Anders Thomas Jensen og publikum griner. “Men det varer ikke mere end et par minutter, og så er vi gode venner igen.”


Man kan argumentere for, at det netop er friktionen mellem de to stærke personligheder, der er opskriften på samarbejdets succes.


Gode råd til ungdommen

Udover at fortælle om deres samarbejde og projekter, bliver der også plads til spørgsmål fra publikum. Især de unge, er interesserede i, om instruktørerne har nogle gode råd til unge instruktøraspiranter.


- Det er vigtigt at have et liv. At leve sit liv uden for sit arbejde og have livserfaringer. Og så skal du kunne tage hurtige beslutninger. Det er faktisk værre, at være vægelsindet end det er at tage den forkerte beslutning, lyder det fra Bier.


Jensen supplerer: - Kend dine styrker og svagheder, og brug det, som netop du er god til.

Stjernedrys over Svendborg

På torvet er scenen sat op. Folk begynder at samles til den store prisuddeling, som løber af stablen godt en time efter talken på teatret.

- Det er en uge, hvor der falder stjernedrys over Svendborg, fortæller borgmesteren senere til Lars Hjortshøj, som er vært for arrangementet.


Prisuddelingen begynder da også i de højere luftlag med et danseindslag fra tidligere solodanser på Den Kongelige Danske Ballet, Femke Mølbach Slot. Hun danser sig igennem årtiers filmmusik, og minder publikum om de drømmeuniverser og eventyr, filmgenren giver os.

Pilou Asbæk kendt fra Game of Thrones og Borgen var en af prisuddelerne. Foto: Michala Linn

Underdogs’ene sejrede

Og så går det ellers hurtigt med prisoverrækkelsen. 12 priser skal nemlig uddeles inklusiv Biografklub Danmarks Asta-pris, som går til filmatiseringen af bestsellerromanen 'Hvor flodkrebsene synger’.

Det var en aften, der især bar præg af overraskelser:

Marie Bach Hansen vandt for eksempel den kønsneutrale kategori Danske Skuespiller i en tv-dramaserie, som den eneste nominerede kvinde.

‘Folk og røvere i Kardemommeby’ vandt over adskillige amerikanske animationsfilm. Og 'Hvor flodkrebsene synger’ vandt over hele tre superheltefilm og Avatar 2 - The Way of Water.


FAKTA: Årets prismodtagere:

- Årets Danske Film: 'Bamse' - instruktør Henrik Ruben Genz

- Årets Danske Børnefilm: 'SMUK' - instruktør Tilde Harkamp

- Årets Kvindelige Skuespiller - film: Julie Rudbæk for 'Elsker dig for tiden'

- Årets Mandlige Skuespiller - film: Anders W. Berthelsen for 'Bamse'

- Årets Udenlandske Film: 'Hvor flodkrebsene synger'

- Årets Udenlandske Børnefilm: 'Folk og røvere i Kardemomme by'

- Årets Danske Skuespiller i en tv-dramaserie: Marie Bach Hansen for 'Dansegarderoben'

- Årets Danske TV-dramaserie: 'Dansegarderoben'

- Årets Håb: Albert Rudbeck Lindhardt


Svend Hædersprisen og Juryens Særpris gik til instruktør Susanne Bier og skuespillerne Lars Brygmann og Paprika Steen.


SVEND Filmdage kører på 19. år takket være kommunal støtte og fondsmidler.

コメント


bottom of page