top of page

Sydsudan: Hurtig handling kan afbøde sultkatastrofe

Sydsudan står i en akut fødevarekrise. Der skal handles hurtigt og på flere fronter samtidig, hvis ikke Sydsudan skal ende i en sultkatastrofe, appellerer Peter Hedelund, generalsekretær i MAF Danmark.


Mission Aviation Fellowship (MAF) flyver ud med nødhjælp for over 1.400 ngo'er i 27 lande som her i Sydsudan.


Af Peter Hedelund, generalsekretær i MAF Danmark


Sydsudan er ramt af den ene katastrofe efter den anden. På fjerde år hærges landet af oversvømmelser, indimellem er der tørke, og småbønder ved snart ikke ud eller ind, hvornår og hvordan de kan så og høste og overleve. Ifølge FN er op mod otte millioner af landets 11 millioner indbyggere på randen af en sultkatastrofe.

Situationen bliver ikke bedre af, at Sydsudan som verdens yngste nation er født under forfølgelse. Værst da Sudans præsident siden 1990’erne søgte at udrydde den kristne befolkning i syd ved at sønderbombe landsbyer med helikoptere. Men også efter landets selvstændighed i 2011, da en borgerkrig allerede i 2013 jagede folk fra hus og hjem. Gentagne væbnede oprør har siden kostet 400.000 mennesker livet og sendt over 4 millioner på flugt. Når familier er prisgivet vejrets og menneskers luner, begynder smitsomme sygdomme at hærge, og små børn dør af infektioner.

Det kan virke håbløst, men der er faktisk et lille glimt af håb et sted. Mission Aviation Fellowship (MAF) flyver nødhjælp og eksperter fra FN og internationale ngo’er ud til landets værst ramte områder.

Krisen håndteres helt konkret og lavpraktisk, når nødlidende modtager fødevarer, såsæd og undervisning i bæredygtigt landbrug. MAF har lige fløjet 6 tons såsæd til byen Pieri, hvor den fordeles blandt befolkningen ud fra 11 fødevarecentre i regionen. Samtidig går sundhedspersonale rundt i landsbyerne og finder frem til børn, der er underernærede eller fejlernærede. Sammen med mødrene bringes de til fødevarecentrene, hvor de får et vitaminboost med et særligt kosttilskud. Og for at sikre tryghed i lokalbefolkningen flyver MAF’s freds- og forsoningsteams ud i konfliktområder og får ledere af stridende klaner til at mødes og forsone sig med hinanden.

Sydsudan står i en akut fødevarekrise. Der skal handles hurtigt og på flere fronter samtidig, hvis ikke Sydsudan skal ende i en sultkatastrofe.


Læs mere på www.maf.dk.

Comments


bottom of page